Czarna Owca na medal - KUKBUK

Czarna Owca na medal

Owczarnia Lefevre produkuje sery dopiero od roku, ale już zdobywa nagrody.

Tekst: Kasia Stadejek, zdjęcia: Rafał Meszka / KUKBUK

kukbuk lefevre sery nagroda

Za Czarną Owcą, piramidką z owczego twarożku obsypaną popiołem, która wygrała konkurs podczas tegorocznego festiwalu Czas na Ser w Lidzbarku Warmińskim, stoi Stéphane Lefevre, Francuz spod Paryża.

Do Polski przeprowadził się razem z Magdą i dwójką dzieci ponad rok temu. W Kiersztanowie na Warmii było wszystko – zachwycająca przyroda, piękny, stary dom, warzywa prosto z grządek i nawet porządne wino, ale nie było jednego. Serów. A Stéphane nie wyobrażał sobie bez nich życia, więc postanowił produkować je sam.

Sery wytwarzane przez Owczarnię Lefevre powstają z mleka owiec rasy Lacaune. Tylko z niego można zrobić roquefort, ulubiony ser Stéphane’a.

Oprócz krążków z niebieską pleśnią powstają tu owcze twarożki. Stéphane posypuje je pachnącymi dodatkami – suszoną papryką, ziołami prowansalskimi, kawałkami fig, makiem, orzechami czy mieszanką cebuli i przypraw. Dzięki temu każdy serek smakuje nieco inaczej, więc przy zakupach nie sposób poprzestać na jednym. Poza świeżymi serami w Owczarni powstają także okrągłe serki saint-marcellin, la brique i suszony brie, który z powodzeniem może zastąpić parmezan, tak intensywnie smakuje.

kukbuk lefevre sery nagroda
kukbuk lefevre sery nagroda
kukbuk lefevre sery nagroda
kukbuk lefevre sery nagroda
kukbuk lefevre sery nagroda
kukbuk lefevre sery nagroda

Z owczego mleka Stéphane produkuje też jogurty i swoją ulubioną crème fraîche, którą trudno kupić w polskich sklepach.

Magda robi konfitury i przetwory, które doskonale pasują do serów. U Lefevre’ów można też kupić pasztety i terriny z królika, przygotowywane według francuskich receptur mamy Stéphane’a.

Sery i inne smakołyki z Owczarni Lefevre można kupić tam, gdzie powstają, w Kiersztanowie. Ponadto Stéphane z rodziną jeżdżą na ekotarg do Jezioran, czasami dowożą swoje wyroby do zamawiających. Wystarczy zajrzeć na ich stronę internetową i napisać, z pewnością znajdzie się jakiś sposób, żeby połączyć miłośników sera.

Jaką drogę trzeba przejść, by z Paryża trafić do Kiersztanowa? Reportaż z niezwykłego domu rodziny Lefevre’ów przeczytacie w najnowszym numerze KUKBUK-a.

 

KUKBUK Ziemia Obiecana do kupienia tutaj <kliknij w link>

lefevre sery nagroda kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: