7 sposobów na świąteczne przejedzenie - KUKBUK

7 sposobów na świąteczne przejedzenie

Odpięcie guzika już nie pomaga? Oto sprawdzone sposoby na strawienie świątecznych dobroci.

Tekst: Ula Czumaj
Grafika: Joanna Concejo

sposoby na przejedzenie kukbuk

Wielkanoc zawsze wypada w momencie, gdy jesteśmy spragnieni wiosny w kuchni. Owszem, zajadamy się rzeżuchą, kiełkami i rzodkiewką, ale gdy na stole lądują jajka w majonezie i kolejne pętka białej kiełbasy z chrzanem, ciężko jest sobie odmówić – w końcu kolejne święta dopiero za rok. Na deser mazurek i sernik, a potem jeszcze drożdżowa baba i pascha.

Niestety, ta świąteczna rozpusta często przekracza możliwości układu trawiennego. Jak naturalnymi sposobami radzić sobie z przejedzeniem?

 

1. Imbir dla odważnych

Imbir od wieków jest stosowany jako naturalny środek na nudności i niestrawność. Zawarte w nim substancje stymulują soki trawienne i tym samym łagodzą objawy przejedzenia. Można nawet pójść o krok dalej i profilaktycznie po obfitym posiłku zjeść kilka plastrów imbiru posypanych solą.

 

2. Soda oczyszczona na zgagę

Wodorowęglan sodu w sodzie oczyszczonej jest składnikiem wielu leków zobojętniających kwasy żołądkowe, przyjmowanych przy bólach brzucha i niestrawności. Reaguje z kwasem solnym obecnym w żołądku, a tym samym łagodzi objawy przejedzenia.

 

3. Kminek na wzdęcia

Nie bez powodu do bigosu czy potraw z fasoli dodaje się kminek – łagodzi on bowiem skutki spożywania wyjątkowo ciężkostrawnych dań. Poprawia perystaltykę jelit i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Można przygotować napar, zalewając wrzątkiem nasiona kminku, lub po prostu powoli je przeżuwać.

 

4. Biały ryż na uspokojenie

Ugotowany na wodzie ryż jest dość mdły i ma niską zawartość błonnika, dlatego nie obciąża nadwerężonego po obfitym posiłku układu pokarmowego. Podobne działanie mają inne lekkostrawne produkty węglowodanowe – na przykład gotowane ziemniaki.

 

5. Ocet jabłkowy na trawienie

Większość dolegliwości układu pokarmowego wynika ze zbyt małej ilości kwasów żołądkowych zmuszających żołądek do „oszczędzania”. Produkty o odczynie kwaśnym, z octem jabłkowym na czele, pomogą uzupełnić niedobory kwasu i tym samym unormować pracę naszych organów. Picie octu jabłkowego pomoże więc na zgagę, uczucie ciężkości i wszelkie problemy trawienne. Wystarczy łyżka octu zmieszana ze szklanką wody.

sposoby na przejedzenie kukbuk

6. Napar z mięty na ukojenie

Mięta działa kojąco na nadwerężony układ trawienny. Rozluźnia mięśnie brzucha, ponadto pobudza pracę jelit i wspomaga przepływ enzymów trawiących tłuszcze, które są główną przyczyną problemów związanych z przejedzeniem. Szczególnie kojący jest przestudzony napar z liści mięty.

 

7. Mniszek lekarski na odporność

Napary z mniszka przyspieszają trawienie i regulują pracę wątroby i nerek. Ponadto mniszek wspomaga działanie nerek, poprawiając ich funkcję wydalniczą, zawiera bowiem bardzo ważny dla prawidłowego działania układu pokarmowego składnik – inulinę. Ta poprawia florę bakteryjną jelit i zwiększa odporność, a co za tym idzie, koi ból brzucha i zmniejsza uczucie ciężkości.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: