6 pomysłów na wielkanocny pasztet - KUKBUK

6 pomysłów na wielkanocny pasztet

Pasztet wyprasza sobie protekcjonalne traktowanie i nie chce być więcej kojarzony z tarapatami. Na wielkanocnym stole będzię się prezentował dostojnie, a na kromce chleba – przepysznie. Sprawdźcie nasze pomysły na wielkanocne pasztety i terriny.
wielkanoc pasztet terrina kukbuk

Pate z kurzych wątróbek z masłem tymiankowym

Delikatny i pachnący tymiankiem, szybki w przygotowaniu i idealny do rozsmarowania na kromce świeżego chleba. Brak wam pomysłu na chleb? Sprawdźcie nasze przepisy.

wielkanoc pasztet terrina kukbuk

Pasztet z wędzonej dorady z chutneyem z brzoskwiń

Kremowe smarowidło z wędzonej ryby rozsmarujcie na grzankach z chleba na zakwasie, a obok podajcie kwaskowaty brzoskwiniowy chutney z rozmarynem. Piękne i pyszne połączenie!

wielkanoc pasztet terrina kukbuk

Terrina z kaszy jaglanej z marynowaną cukinią

Kasza jest dobra na co dzień i od święta. Dlatego jeśli na śniadanie jecie zwykle jaglankę z owocami, na Wielkanoc przeróbcie ją na chrupiącą i kolorową terrinę.

wielkanoc pasztet terrina kukbuk

Terrina z jabłkami i pistacjami

Francuski pasztet na polskie święta – wieprzowina gotuje się razem z kwaśnymi jabłkami, więc całość smakuje świeżo, a pistacje dodają wiosennego koloru i ciekawej struktury.

wielkanoc pasztet terrina kukbuk

Pasztet z czerwonej soczewicy

Błyskawiczny pasztet, który zdążycie zrobić nawet w ostatniej chwili. Chętnie posmarują nim chleb nie tylko wegetarianie, ale i mięsożercy, a my polecamy dołożyć łyżeczkę chrzanu – tutaj możecie sprawdzić, który jest najlepszy.

pasztet soczewica kukbuk

Terrine de foie de volaille

Francuska terrina z wątróbek marynowanych w porto jest tak pyszna, że nawet Krakowskiego Makaroniarza skłoniła od chwilowego odejścia od kuchni włoskiej. Pieczona z listkiem laurowym i polana stopionym masłem, będzie nieznośnie kusić do ostatniego plastra.

terrina watrobka kukbuk
© KUKBUK 2017