1. Hiszpania
Hiszpanie też lubią obchodzić Wielkanoc z fantazją. Wypieki z jajkiem w środku to nic oryginalnego, więc do słodkich chlebków , z oliwą i skórką z cytryny, wkładają całe jajka w skorupce. Niektórzy dowcipnisie rozbijają je na głowach swoich przyjaciół!
2. Włochy
Włosi mają naturalnie w zanadrzu coś pysznego, ale zaskakującego „’ słysząc o wielkanocnym gołąbku, nie spodziewajmy się ptactwa. to po prostu drożdżowe ciasto w kształcie gołębia, z rodzynkami, skórką pomarańczową i słodką migdałową skorupką na wierzchu.
3. Brazylia
Brazylijskie wielkanocne słodkości są genialne w swojej prostocie. Na składają się mielone orzechy ziemne, cukier i mąka z manioku „’ coś dla wielbicieli masła orzechowego. Ten wypiek tradycyjnie podawano podczas długich wielkanocnych procesji.
4. Ekwador
Ekwadorczykom należy się podziw za danie, które ma prawie trzydzieści składników. to przyrządzana tylko na Wielkanoc zupa, w której skład wchodzi min. suszony dorsz oraz dwanaście rodzajów strączków i ziaren, reprezentujących dwunastu apostołów. Podaje się ją z i, oczywiście, z jajkiem na twardo.
5. Australia
Mieszkańcy drugiej półkuli wzgardzili wszechobecnym zajączkiem i zastąpili go lokalnym odpowiednikiem – kangurem. Przed Wielkanocą Australijczycy chętnie kupują w sklepach czekoladowe wizerunki małego torbacza zwanego bilby.
