5 sposobów na udekorowanie tortu - KUKBUK

5 sposobów na udekorowanie tortu

Z upieczeniem ciasta poradzi sobie każdy łasuch. Ale czy każdy potrafi je udekorować, gdy przychodzi specjalna okazja?

Agnieszka Klimczak, Akademia tortownia.pl

torty, dekorowanie tortów, piękne torty

W dziedzinie dekorowania tortów dziś wszystko jest dozwolone. Nie ma niemodnych metod ani surowców – i jest ich mnóstwo; i klasyczne, i nowoczesne mogą zachwycić, a wybór stylu to kwestia indywidualna. Sięgnijcie po sposób, który sprawi wam największą przyjemność, i dowolnie go wykorzystujcie, do osiągnięcia nieodkrytych dotąd efektów – tak właśnie powstaje sztuka. Jak mówił Pablo Picasso, „poznawajcie zasady jak profesjonaliści, żebyście mogli je łamać jak artyści”. Poniżej znajdziecie listę pięciu sposobów na tortowe dekoracje. Bawcie się nimi do woli!

Styl angielski

Styl angielski to must know każdego zawodowego dekoratora. Marcepan i lukier plastyczny dają praktycznie nieograniczone możliwości dekorowania. W tej grupie znajdą się torty najprostsze w formie (okrągłe lub prostokątne), udekorowane nieskomplikowanymi ozdobami, figurkami z lukru plastycznego albo ręcznie malowane i zdobione przy użyciu szablonów. Styl angielski to także torty rzeźbione w kształt na przykład misia albo gramofonu lub klasyczne, w dworskim stylu, ozdobione filigranowymi dekoracjami (zwykle przestrzennymi) szprycowanymi z lukru królewskiego. Bo jeśli do masy cukrowej dodać lukier królewski (kolorowy) i kawałki karmelu, otwierają się zupełnie nowe możliwości.

Dekoracje w stylu angielskim są najbardziej trwałe, więc królują na konkursach dekoratorskich i weselach.

torty, dekorowanie tortów, piękne torty

Kwiaty (cukrowe lub żywe)

Coraz popularniejsze są torty dekorowane kwiatami wykonanymi ze specjalnej masy cukrowej, do złudzenia przypominającymi żywe. Cukrowe bukiety są dość pracochłonne, ale wyglądają przepięknie. To rozwiązanie idealne, kiedy chcemy ozdobić tort na przykład konwaliami (jak wiadomo, są niezwykle dekoracyjne, ale niestety trujące i pod ochroną).

Oczywiście możemy przygotować dekoracje z żywych kwiatów, najlepiej tych jadalnych. Można z nich upleść wianek, zrobić bukieciki albo rozdzielić kwiatami piętra tortu weselnego.

Które kwiaty są modne? Ostatnio są to sukulenty, anemony, niezmiennie peonie i róże. Najlepiej trzymać się sezonu, bo wtedy łatwiej znajdziemy dane kwiaty, a dekoracja będzie pasować do tego, co za oknem.

torty, dekorowanie tortów, piękne torty

Dekoracje wyciskane z kremu

Wianuszek rozetek z bitej śmietany czy kremu maślanego to przeszłość, która tylko od czasu do czasu wychyla nos pod postacią ciasta imieninowego u cioci. Nowoczesne wyciskane dekoracje to dużo więcej: często piękne kwiaty (lub sukulenty) albo kolorowe wzory, inspirowane obrazami malowanymi farbą olejną. Przygotowywane dziś kremy są zwykle lekkie i puszyste, najczęściej ucierane na bezie włoskiej lub szwajcarskiej. Są więc także bardzo przyjemne w smaku. Oczywiście do barwienia najlepiej używać naturalnych składników, na przykład owoców lub kawy, które dodadzą słodkiemu dziełu aromatu.

torty, dekorowanie tortów, piękne torty

Drip

Bardzo ostatnio modny sposób dekorowania tortu to „niedbałe” oblanie jego górnej powierzchni polewą czekoladową lub tak zwaną „lustrzaną”, czyli glasażem. Na bokach posmarowanych kremem powinny pojawić się fantazyjne zacieki, a na górze różnorodne drobne elementy dekoracyjne (beziki, makaroniki, kwiaty). Torty z zaciekami mają podwójną wysokość, a bok może być posmarowany kremem w sposób tradycyjny lub cienką warstwą, przez którą widać biszkopt. Takie torty są nazywane nagimi – naked cake.

Spływająca polewa to szybka, prosta i uniwersalna dekoracja ciasta. W zależności od doboru kolorów i składników pasuje na każdą okazję i poradzi sobie z nią nawet laik.

orty, dekorowanie tortów, piękne torty

Styl francuski

Nie należy zapominać o klasycznych dekoracjach cukierniczych. Klasyka, szczególnie ta w najlepszym, francuskim stylu, nigdy nie wychodzi z mody. Gładka jak stół polewa czekoladowa lub błyszczący glasaż z herbaty matcha, świeże owoce i cieniutkie płatki czekolady aż się proszą o spróbowanie. Pod nimi kryją się zwykle delikatne musy, chrupiąca warstwa praliny i zaskakujące zestawienia smaków. Taki tort to uczta nie tylko dla oka, lecz także dla ciała, a to zasada, która powinna przyświecać wszystkim dekoratorom.

orty, dekorowanie tortów, piękne torty
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: