5 pszczelich produktów na jesień i zimę - KUKBUK

5 pszczelich produktów na jesień i zimę

Jak przetrwać zimne dni? Sięgając do ula nie tylko po miód.

Tekst: Ula Żelaznowska,
zdjęcia: pixabay.com

pszczele produkty kukbuk

Pszczoły kochamy przede wszystkim za miód – osładza nam rzeczywistość i wzmacnia organizmy. Pszczoły jednak na nim nie poprzestają. Oto krótki przegląd produktów z ula, dzięki którym przetrwamy jesień w dobrym zdrowiu.

1. Propolis
Propolis to przetworzona przez pszczoły żywica roślin. Owady powlekają nim wnętrze całego ula, dzięki czemu zabezpieczają się przed chorobotwórczymi organizmami – kit działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Gdy za oknem spada temperatura, my także zadbajmy o swoją barierę ochronną – pomoże nam w tym nalewka propolisowa. Podrażnione zimnym wiatrem buzie ukoi natomiast propolis w maści – ma właściwości regenerujące.

2. Mleczko pszczele
Codziennie w ulu wylęgają się tysiące takich samych larw. W zależności od tego, czym są karmione, wyrosną z nich robotnice lub królowe. Ta larwa, która w przyszłości ma stanąć na czele roju, jest odżywiana wyłącznie mleczkiem – dzięki temu wykształca narządy rozrodcze i żyje nieporównywalnie dłużej od zwykłej robotnicy. Nic dziwnego, że ludzie zainteresowali się tą niezwykłą substancją. Mleczko pszczele jest stosowane jako środek wspomagający leczenie bezpłodności, a ponadto zawiera kwas pantotenowy, który hamuje starzenie. To nie wszystko – ten pszczeli pokarm ma w sobie o wiele więcej witamin niż jakikolwiek inny produkt z ula, a pod względem ilości białka znacznie przewyższa wartość odżywczą mięsa wołowego!

3. Pyłek pszczeli 

Jest podstawowym pokarmem pszczół – stanowi dla nich ważne źródło witamin i białka. Zebrany z kwiatów pyłek pszczoły mieszają ze śliną i z nektarem, a następnie w postaci uformowanych kulek, czyli tak zwanych obnóży, przenoszą do ula. Dzięki specjalnym pułapkom ustawianym u wlotu do budek my także możemy nieco uszczknąć z pszczelich zbiorów. Jedzmy pyłek – uodporni nas na przeziębienia i uzupełni braki witamin. W dostarczaniu żelaza owadzi pył może konkurować nawet z wątróbką. Oprócz tego zawiera sporo magnezu oraz enzymy, które regulują trawienie. Aby pyłek był lepiej przyswajalny, przed spożyciem powinniśmy go zemleć lub namoczyć.

pszczele produkty kukbuk

4. Pierzga
Zapasy na zimę to podstawa. My kisimy kapustę – pszczoły fermentują pyłek. Do przyniesionych do ula obnóży, czyli grudek pyłku zlepionego nektarem, młode owady dodają fragmenty wylinek i miód, a następnie zasklepiają w komórkach plastra. W temperaturze 30 stopni zachodzi fermentacja beztlenowa, wydziela się kwas L-mlekowy, który konserwuje pyłek – w ten sposób powstaje pierzga, pokarm, którym pszczoły odżywiają się od jesieni do wiosny. Pierzga ma więcej substancji odżywczych niż pyłek, a ponadto jej białko jest lepiej przyswajalne. Cudowna pszczela konserwa wspomaga rekonwalescencję po zabiegach, przyspiesza odbudowę komórek organizmu oraz działa wzmacniająco na układ nerwowy w stanach depresji i przemęczenia psychicznego. Pierzga może nie zastąpi czekolady, jednak w trudnych chwilach na pewno nas wspomoże.

5. Jad pszczeli
Jesień to czas porywistych wiatrów. Chronimy się przed zimnem, ubieramy na cebulkę, jeżeli jednak zimny powiew uszczypnie nas chociaż raz, zapalenie nerwów gotowe. Łzy bólu czynią nas wojownikami o własne zdrowie – odważnym polecamy terapię jadem pszczelim. Ta owadzia toksyna ma właściwości przeciwzapalne, poprawia krążenie, jest wykorzystywana w leczeniu chorób układu nerwowego oraz reumatyzmu. Pod czujnym okiem lekarza możemy dać się użądlić (zostajemy ukąszeni przez specjalną siateczkę, dzięki czemu pszczoła wychodzi z zabiegu cało), tym mniej śmiałym natomiast polecamy maści z pszczelą toksyną. Pozyskiwanie jadu jest bardzo trudne, dlatego rzadko występuje on w składach produktów leczniczych. W swoich kosmetykach wykorzystują go jednak na przykład marki Guerlain czy BeeYes. Kremy z apitoksyną stymulują produkcję kolagenu i elastyny, a więc skutecznie redukują zmarszczki. Lecznicze maści z jadem pszczelim można dostać w Kamiannej, maleńkiej górskiej wiosce, która stanowi światowe centrum apiterapii.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: