5 przypraw, które pomogą przetrwać jesień - KUKBUK

5 przypraw, które pomogą przetrwać jesień

Jesienią, kiedy coraz mniej słonecznych dni i często czujemy się ospali, szukamy sposobów, by się trochę rozbudzić. Sięgnijmy po orientalne przyprawy – te mają moc! Rozgrzeją, przyśpieszą przemianę materii, a nawet poprawią nastrój.

Tekst i zdjęcia: redakcja

kotanyi-5

Sposobem na ożywienie jesiennych dań mogą być rozgrzewające przyprawy. Te w sproszkowanej formie dostępne są cały rok. Trzeba pamiętać, że ich aromat jest równie ulotny jak letnie wspomnienia, dlatego najlepszym rozwiązaniem, by go zatrzymać, są klipsy, które zabezpieczą papierową torebkę przed dostępem powietrza, lub szklane słoiczki, schowane w ciemnym i suchym miejscu. Przed zakupem upewnijcie się, że przyprawy pochodzą z dobrego źródła i nie zawierają chemicznych dodatków.

Chili

Głównym składnikiem chili jest kapsaicyna. Jak działa? Wzmaga apetyt, ułatwia trawienie i pobudza układ krążenia. Oprócz tego chili ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, a także wspomaga walkę z rakiem. Sto gramów surowego chili pokrywa aż 240% dziennego zapotrzebowania na witaminę C! W suszonym poziom witaminy A rośnie nawet stukrotnie! Jest też bogatym źródłem witamin B1, B2, B3, E. Już szczypta sproszkowanego chili, dodana do śniadaniowej jaglanki z orzechami, skutecznie ożywi was o poranku. Za to po powrocie do ciepłego domu z zalanych deszczem ulic przygotujcie rozgrzewającą czekoladę z chili.

Gorąca czekolada z chili

Krem z dyni z mlekiem kokosowym i chilii

Rozgrzewająca zimowa sałatka z pieczonych warzyw

 

 

goraca-czekolada-z-chili-770x750

Cynamon

Jesienne potrawy i wypieki są bardzo aromatyczne, ale chyba najmocniej pachną cynamonem. Rumiane drożdżowe bułeczki, włoskie, chrupkie cantucci czy meksykańskie churros obsypane cynamonowym cukrem – to całkiem niezłe pocieszacze. W dodatku cynamon hamuje apetyt na słodycze i daje uczucie sytości! Ma też właściwości antyalergiczne i rozkurczowe, a jako naturalny antyoksydant zatrzymuje powstawanie wolnych rodników. Kiedy dopadnie nas przejmujące zimno, warto sięgnąć po iście królewski placek drożdżowy lub pełną smaków kaszę bulgur z bakłażanem, cynamonem i sosem szpinakowym.

Drożdżowe ciasto z cynamonem 

Bulgur z bakłażanem, orzechami włoskimi, cynamonem i sosem szpinakowym 

Cynamonowe placuszki owsiane z suszonymi śliwkami i miodem 

drozdzowe_ciasto_z_cynamonem

Kardamon

Pochodzi z Dalekiego Wschodu, a jego niepowtarzalny aromat na stałe zadomowił się w orientalnych daniach. Użyjcie kardamonu, a przeniesiecie się do krainy maharadży i hinduskich księżniczek, zwłaszcza jeśli przyrządzicie pachnącą różami baklavę lub mus z białej czekolady z marakują. Kardamon pomoże pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii oraz złagodzi dolegliwości żołądkowe. Przy przeziębieniu zbawienny będzie napar z kilku ziarenek zalanych gorącą wodą i zostawionych pod przykryciem na 15 minut – dodajcie do niego cytrynę i miód, a otrzymacie naturalny antybiotyk.

Baklava różana

Mus z białej czekolady z kardamonem i marakują

Kugel

 

 

mus czekoladowy, kardamon, przyprawy

Imbir

Królem uzdrawiających przypraw jest zdecydowanie imbir, którego właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne znane są od stuleci. Rozgrzewa i działa napotnie. Dzięki właściwościom osuszającym sprawdzi się w razie problemów z oddychaniem. W postaci sproszkowanej możecie go dodawać do ciastek i koktajli, ale także do warzywnego farszu, który zamkniecie w smażonych na głębokim oleju indyjskich przekąskach. Na obiad sprawdzi się zupa dyniowa z kandyzowanym boczkiem lub curry z jesiennych warzyw korzeniowych.

Samosy

Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem

 

 

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa z jej korzennym aromatem sprawdzi się w piernikach, smakowych kawach i w grzanym winie. Ma szereg zdrowotnych zastosowań – to remedium na reumatyzm, nieświeży oddech, bezsenność czy brak apetytu. Uważajcie jednak, żeby nie przesadzić! Głównym składnikiem gałki muszkatołowej jest mirystycyna, która wykazuje właściwości halucynogenne. Całe szczęście, jedna czy dwie szczypty są najzupełniej bezpieczne. Podkręćcie nią smak francuskiego croque monsieur czy tarty porowej w śmietanowo-parmezanowym sosie.

Francuska kanapka croque monsieur

Tarta porowa 

tarta_porowa

Każda z przypraw ma własny, niepowtarzalny aromat, ale połączone będą prawdziwym zastrzykiem energii i skutecznym środkiem na jesienne bolączki. Sprawdzą się w indyjskim curry z koftami czy pod postacią garam masali w rozgrzewającej sałatce z pieczonych warzyw.

Rozgrzewająca zimowa sałatka z pieczonych warzyw

Curry indyjskie z koftami

kotanyi-1
kotanyi logo
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: