5 produktów, które musisz ukisić w tym sezonie - KUKBUK

5 produktów, które musisz ukisić w tym sezonie

Kiszone? Nie tylko ogórki! Ukisić można niemal wszystko.

Tekst: Ula Żelaznowska
Zdjęcia: pixabay

kiszonki kukbuk

Kiszenie to metoda utrwalania warzyw, owoców czy grzybów, polegająca na fermentacji mlekowej (co naprawdę w tym procesie się wydarza, pisaliśmy tutaj. Kiszenie kusi – jest proste i tanie, trudno więc uwierzyć, że tak niewiele produktów przerabiamy w ten sposób. Kiszonki można przygotować w zasadzie ze wszystkiego. Puśćmy więc wodze fantazji i wyciśnijmy z kiszonek, ile się da!

Technologia kiszenia

W początkowym okresie fermentacji słoje z kiszonką powinny stać w temperaturze pokojowej (czyli w około 18 stopniach), później należy je przenieść w chłodniejsze miejsce. Dodanie odpowiednich przypraw do kiszonek nie tylko nada im wspaniały smak i aromat, lecz także ochroni je przed ich największym wrogiem, czyli pleśnią.

 

Kiszonki są zazwyczaj gotowe po 3-4 tygodniach, w odpowiednich warunkach można je przechowywać do 6 miesięcy. Jeżeli po ukiszeniu przełożymy je do mniejszych słoików i poddamy pasteryzacji, mogą być smaczne nawet przez rok. Oto pięć przepisów wartych ukiszenia inspirowanych wspaniałymi recepturami Hanny Szymanderskiej.

kiszonki kukbuk

Drapieżne śliwki

Zadziorna, słodko-kwaśna śliwka będzie idealna do sałatek, wędlin i gulaszy.

 

Słodkie jabłka
Ten przepis wywodzi się z kuchni ukraińskiej, do nas wędrował przez Kresy. Kiszone jabłka świetnie pasują do cielęciny, idealnie sprawdzą się także jako nadzienie do kaczki.

 

Figlarne rydze

Oprócz suszenia i marynowania, grzyby można także kisić. Przygotowane w ten sposób rydze wzbogacą nasze sałatki.

kiszonki kukbuk

Zamaszyste liście winorośli
Oprócz warzyw, owoców czy grzybów, fermentować można także liście. Kiszona winorośl z powodzeniem zastąpi kapustę w tradycyjnych gołąbkach, zawiniemy w nią jednak o wiele więcej.

 

Charakterne pomidory
Pomidory są wdzięcznym produktem do przetworów, prócz przecierów i ketchupów, przygotujmy także słoiczek czerwonej kiszonki – świetnie nada się do mięs, sałatek, koktajli i sosów, zrobimy z niej także pyszną zupę.

 

Tekst: Ula Żelaznowska

Zdjęcia: pixabay

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: