5 pomysłów na mleko roślinne, które możesz zrobić w domu - KUKBUK

5 pomysłów na mleko roślinne, które możesz zrobić w domu

Orzechy i nasiona, choć małe i kruche, mają wielką moc. Miksujmy je i pijmy, a chętnie się nią podzielą!

Tekst: redakcja
Przepisy i zdjęcia: Marta Dymek/Jadłonomia

kukbuk mleko roslinne jadlonomia

Jeśli unikacie krowiego nabiału, to pewnie przetestowaliście już niejeden napój mlekopodobny. Niestety, kupne produkty często mają w składzie podejrzane dodatki lub ich smak pozostawia wiele do życzenia. A przecież mleko roślinne nie musi być białe i nudne! Przedstawiamy przepisy na subtelne w smaku i delikatne w kolorze mleka, które sprawdzą się zarówno jako baza koktajli i owsianek, lecz także jako orzeźwiające napoje na ciepłe dni. Przepisy wyświetlą się po kliknięciu na obrazki.

 

Różane mleko migdałowe

Pachnie orientem, jest lekko słodkie od daktyli i tak smaczne, że wypijecie je zanim trafi do blendera czy garnka na owsiankę.

 

Mleko sezamowe z kurkumą i imbirem

Złote mleko to dietetyczny hit ostatnich miesięcy – wzmacnia odporność, działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Nasza propozycja dodatkowo rozgrzewa imbirem, a dzięki dodatkowi sezamu uzupełnia poziom wapnia.

Pandanowe mleko ryżowe

Dla tych, którzy tęsknią za podróżami – liście pandanu używane są głównie w kuchni tajskiej, indonezyjskiej i malezyjskiej. Ich delikatnie waniliowy smak będzie dobrze pasował do delikatnego mleka ryżowego.

Kawowe mleko z daktylami i nerkowcami

Kto chce rzucić kawę, niech robi to stopniowo, żeby przypadkiem nie doznać szoku! Nerkowcowe mleko słodzone daktylami i podkręcone kawą to dobry sposób na łagodną pobudkę.

Mleko z pięciu nasion

W sam raz dla pakerów – pełno w nim białka, więc butelkę warto zabrać ze sobą na trening. Nasiona można przed namaczaniem dodatkowo uprażyć – mleko zyska orzechowy aromat.

O czym należy pamiętać, przygotowując domowe mleko roślinne:

– Nasiona i orzechy moczymy w dużej misce. Wlewamy tyle zimnej wody, aby je przykryła.

– Do wyciskania mleka roślinnego możemy użyć gazy, kawałka lnu lub specjalnego woreczka – ten ostatni przyda się, jeśli na dobre rozkręcimy domową produkcję.

– Nie wyrzucajmy resztek zmielonych orzechów i nasion! To, co pozostaje w gazie, jest cennym surowcem, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Pozostałości po namoczonych orzechach są bardzo zdrowe i smaczne, w dodatku szybko możemy przerobić je na przykład na wegański twarożek. Wystarczy dodać do orzechowej pulpy trochę mleka, sok z cytryny, syrop z agawy oraz szczyptę cynamonu lub wanilii i wymieszać w miseczce. Wegański twarożek na słodko, w sam raz do naleśników, gotowy!

– Gotowe mleko roślinne można przechowywać w lodówce do trzech dni – może się rozwarstwiać, ale to zupełnie naturalny proces, którym nie warto się przejmować. Przed każdym użyciem po prostu wstrząsamy butelką.

 

Przepisy na mleko roślinne pochodzą z 21. numeru KUKBUK-a, w którym znajdziecie także pomysły na młode ziemniaki, przepisy na oczyszczające zielone mikstury i kuszące arabskie słodkości, a także reportaż z piekarni Piwońskich.

Smak lubi się przegryźć! Archiwalne numery KUKBUK-a czekają w naszym sklepie. <<kliknij tutaj>>

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: