10 kulinarnych trendów na 2018 rok - KUKBUK

10 kulinarnych trendów na 2018 rok

Co i gdzie będziemy jedli w nadchodzącym roku?

Tekst: Anna Stachów

Granat kukbuk

Nikogo nie dziwi już aquafaba, smoothie bowl, ciasta bez glutenu z mąki teff czy rytuał kupowania na unowocześnionych halach targowych. W mijającym roku nauczyliśmy się wiele o fermentowaniu, potrafimy robić burgery z buraków, a w niedzielę podajemy ramen zamiast rosołu. Nasze podniebienia mają nowe oczekiwania. Wymagamy ekologicznych składników, które nie są jedynie ładnie ułożoną kompozycją na talerzu. Nowy rok zapowiada trendy, które będą nie tylko kontynuacją życia w stylu zero food waste, ale zaprowadzą nas między innymi na spacer do pobliskiego lasu z kubkiem świeżo zrobionej czarnej latte. Poznajcie trendy kulinarne, które zawładną 2018 rokiem!

Kuchnia Lewantu
Wyjdziemy poza hummus, szakszukę i falafel. Zamiast tego odkryjemy więcej regionalnych potraw z krajów Bliskiego Wschodu. Zafascynuje nas na nowo harissa, za’atar, pietruszka, tahini i suszone owoce. Przewiduje się rozkwit kuchni perskiej, izraelskiej, marokańskiej, syryjskiej i libańskiej, a w modzie będzie frikeh, maftoul i czarny jęczmień.

Taste&Share
Wyrzucanie jedzenia i znaczenie food sharingu będzie jednym z dominujących zagadnień w 2018 roku. Głośno będziemy mówić o tym, jak wykorzystać w kuchni wszystko z warzywa – od jego korzenia, aż po najdrobniejsze listki. Nabędziemy świadomości konsumenckiej i pojawi się więcej jadłodzielni, w których będzie można zostawić nadprogramowe ilości jedzenia.

Kwiaty jadalne
Naturalne składniki nadal będą w modzie, ale z kolorowym akcentem. Specjaliści twierdzą, że kwiaty jadalne szybko nadrobią zaległości z zeszłego roku. Orchidea, lawenda, płatki róży i kwiat czarnego bzu to tylko niektóre przykłady tych smaków, które nie będą już tylko ozdobą, lecz staną się pachnącym dodatkiem do ciast, smoothie, sałatek i innych dań.

czarny bez kwiaty przepisy kukbuk

Fleksitarianizm
W 2018 roku prognozuje się również wzrost zainteresowania fleksitarianizmem. Jest to dieta oparta na roślinach i sporadycznym włączaniu mięsa. Ten trend znajdzie zwolenników wśród osób szukających alternatywy dla wegańskich i wegetariańskich rozwiązań, oferujących zrównoważony plan posiłków.

Herbata nie tylko w filiżance
Mamy już wiedzę i pasję w parzeniu herbaty, a teraz przychodzi czas na jej eklektyczne wykorzystanie. Będziemy ją dodawać do ciast, deserów, sosów, pikantnych przekąsek i wszystkiego, co tylko przyjdzie nam do głowy. Herbata zawojuje w nowej roli nie tylko menu restauracyjne, ale i naszej domowe spiżarki.

High-tech food
Wielkie koncerny przewidują większą produkcję produktów opartych na roślinach i białkach, stworzonych dzięki innowacjom technologicznym. Pojawi się więcej propozycji bez składników mlecznych, które będą smakować równie dobrze, jako alternatywa nabiału. Zobaczymy nowe jogurty na bazie roślin i jeszcze więcej odmian mleka roślinnego.

Śniadanie na kolację
Śniadania o każdej o porze? Czemu nie. W końcu nie dziwi nas już informacja w kartach restauracji, że śniadania serwowane są przez cały dzień. Jajecznica, gofry, naleśniki czy owsianki przestaną mieć jedną porę. Będziemy zajadać się nimi na śniadanie, obiad i kolację, oraz serwować inaczej, niż do tej pory. Owsianka z łososiem i jajkiem? Gofry ze szpinakiem? Żadnych granic.

gofry gryczane kukbuk

Przejrzystość 2.0
Kolejny rok stoi pod znakiem dociekliwych pytań do producentów żywności. Popyt na szczegółowe informacje na temat pochodzenia produktów oraz sposobu ich wytwarzania będzie gwałtownie rósł. Pierwsze skrzypce zagra przejrzyste etykietowanie, a wielkie koncerny będą musiały zapewnić swoim konsumentom informacje o GMO, składnikach oraz zasadach sprawiedliwego handlu.

Super-powders
Matcha, spirulina, proszek turmalinowy – przewiduje się, że w 2018 roku pojawią się ultranowoczesne pomysły na pudry i proszki, a konsumenci będą zafascynowani kreowaniem autorskich koktajli i dań, aby poprawiać właściwości zdrowotne i smaki spożywanych potraw, przekąsek i napojów.

Goth latte
Goth latte przygotowuje się z dodatkiem węgla aktywnego, który odpowiada za czarny kolor napoju. Pojawiła się nie tylko w Australii, ale także w Wielkiej Brytanii, gdzie zdobywa serca instagramowiczów ze względu na swój efektowny wygląd. W 2018 roku zatańczy w designerskich kubkach na niejednym stole.

  • Oka w rosole czyli KaFka gotuj

    Czy to zestawienie jest przygotowane na podstawie jakiś badań?

    • Anna Stachów

      Zestawienie bazuje na danych z Whole Foods Market oraz BBC Good Food.

      • Oka w rosole czyli KaFka gotuj

        Dziękuję za wyjaśnienie, pozdrawiam!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: