Cud Miód – wydarzenie łączące sztukę i kulinaria - KUKBUK

Cud Miód – wydarzenie łączące sztukę i kulinaria

Artystyczna wędrówka wokół tematu miodu i pszczół.
cud miod

Uwaga, wielbiciele miodu! Jeśli nowe wydanie KUKBUK-a, „Roi się”, przeczytaliście od deski do deski i mało wam słodyczy, zainteresujcie się inicjatywą Muzeum Toruńskiego Piernika, które 11 sierpnia, o godzinie 19:30 zaprasza na niezwykły spacer pod nazwą Cud Miód. Podczas wydarzenia dowiecie się wszystkiego o regionalnej tradycji wytwarzania tego lepkiego przysmaku. Będzie to połączenie wystawy, kolacji i doświadczenia wyostrzającego zmysły uczestników.

W emocjonalnej podróży od natury do kultury mają pośredniczyć nietypowe eksponaty angażujące wzrok, słuch, smak, węch i dotyk. Warsztaty alchemiczne, laboratorium przyrodnicze, stąpanie po płatkach róż, kwiatowe lizaki i picie miodów przez słomkę – to tylko niektóre z elementów wydarzenia kończącego się zaskakującą kolacją.

Autorką koncepcji i organizatorką jest Monika Kucia, dziennikarka i kuratorka kulinarna, która od lat promuje polską kulturę kulinarną. Za stronę kulinarną odpowiada Michał Żulewski, szef kuchni w Bistro Klonowica w Toruniu, za scenografię – Agnieszka Włodarczyk z Kwiatostanów Toruń.

Udział w wydarzeniu będzie bezpłatny, jednak liczba miejsc jest ograniczona. Bądźcie czujni!

© KUKBUK 2017