Bocuse d'Or Poland rozstrzygnięty - KUKBUK

Bocuse d’Or Poland rozstrzygnięty

Znamy zwycięzców konkurs Bocuse d'Or Poland. Kto będzie reprezentował nasz kraj na światowym finale?

Zdjęcia: materiały promocyjne

bocuse d'or konkurs kukbuk

Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany do życia w 1987 roku przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. Na początku listopada w Warszawie odbyl się Tydzień Smaków Francuskich, którego zwieńczeniem był konkurs. W jury honorowym zasiadło trzech wybitnych i cenionych kucharzy – Michel Roth, François Adamski (zwycięzcy Bocuse d`Or w 1991 r. i 2001 r.) oraz Michel Constant-Labarre (przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland). Więcej na temat konkursu pisaliśmy tutaj.

 

Każdy zespół biorący udział w polskich eliminacjach składał się z dwóch kucharzy – szefa (chef) i jego asystenta (commis). Uczestnicy tegorocznej edycji Bocuse d`Or mieli za zadanie przygotować dwie potrawy: rybę z solą cytrynową, koprem włoskim, kaparami i dwoma dowolnymi składnikami oraz mięso – udziec sarni z kaszą gryczaną i dwoma innymi składnikami. Oba dania miały być zgodne najnowszymi światowymi trendami w zakresie zdrowego odżywiania, a jednocześnie nawiązywać do regionalnej kuchni polskiej. W ciągu pięciu godzin kucharze i ich asystenci musieli przygotować po dwanaście talerzy z każdą z potraw, a za każdą minutę spóźnienia groziła im utrata cennych punktów. Największym zaskoczeniem, nawet dla samych jurorów, było wykorzystanie przez jednego z uczestników liści dębu. Szefowie kuchni zdecydowali się także na zastosowanie produktów pochodzących z własnych hodowli, m.in. pomidorów oraz miodu.

bocuse d'or konkurs kukbuk
bocuse d'or konkurs kukbuk

Ostatecznie zwyciężył Dawid Szkudlarek wraz ze swoim asystentem Maciejem Pisarkiem. Pierwsze miejsce wywalczyli sobie roladą z flądry z galaretką pomidorową, warzywami i chipsem z rybiej skóry, ptasim mleczkiem z kopru włoskiego, emulsją z kaparów, pieczonym ziemniakiem, rakami i puree z kalafiora. Jako danie mięsne kucharze zaserwowali roladę oraz ragu z udźca sarniego podane z zapiekanką z kaszy gryczanej z palonym selerem i pianką z borowika, puree z gruszki i selera oraz marynowaną gruszką.

„Różnica pomiędzy zwycięzcami a resztą uczestników była bardzo duża. Jako jurorzy, widząc serwowane danie, wiemy ile jest w nim techniki, na którą zwracamy dużą uwagę. Smak potrawy daje jednak najwięcej punktów. Wygrane talerze to naprawdę poziom Bocuse d`Or” – podsumowuje Michel Constant-Labarre, przewodniczący Academy Bocuse d`Or Poland.

 

Zwycięzca polskich eliminacji będzie reprezentował nasz kraj na europejskim etapie konkursu w Budapeszcie w maju przyszłego roku. Ma również szansę na zakwalifikowanie się do finału światowego, który odbędzie się w Lyonie w styczniu 2017 roku. Gratulujemy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: