Atelier Amaro utrzymuje gwiazdkę! - KUKBUK

Atelier Amaro utrzymuje gwiazdkę!

Znamy już wyniki ocen inspektorów słynnego przewodnika Michelin! Atelier Amaro utrzymało gwiazdkę, a dwie stołeczne restauracje, Butchery & Wine i Brasserie Warszawska, zostały wyróżnione odznaczeniem Bib Gourmand.
atelier amaro michelin kukbuk

Znamy już wyniki ocen inspektorów słynnego przewodnika Michelin! Atelier Amaro utrzymało gwiazdkę, a dwie stołeczne restauracje, Butchery & Wine i Brasserie Warszawska, zostały wyróżnione odznaczeniem Bib Gourmand.

 

Jedna Gwiazdka Michelin, mimo wielkich nadziei środowiska gastronomicznego w Polsce, wciąż należy jedynie do Atelier Amaro. Niemniej, serdecznie gratulujemy Wojciechowi Modestowi Amaro utrzymania wyróżnienia! Przypomnijmy – inspektorzy przyznają jedną gwiazdkę bardzo dobrej restauracji w swojej kategorii, dwie – rewelacyjnej kuchni wartej odwiedzenia, a trzy – wyjątkowej kuchni wartej specjalnej podróży.

 

Obie uhonorowane wyróżnieniem Bib Gourmand (oznaczającym korzystny stosunek jakości do ceny) restauracje należą do Daniela Pawełka. Gratulujemy!

 

Do tegorocznego rankingu „Main Cities of Europe” zakwalifikowało się 45 polskich restauracji: 24 z Warszawy oraz 21 z Krakowa – to o 4 lokale więcej niż w roku ubiegłym (pełna lista restauracji i wyróżnień znajduje się w załączniku). W stolicy z rankingu wypadł 1 lokal (Concept), zaś dołączyły 3 nowe (Senses, Salto, Signature). W Krakowie do zestawienia dodane zostały natomiast 2 restauracje (Ed Red, Bianca).

 

W przewodniku „Main Cities of Europe” restauracjom przyznawane są następujące symbole:

– Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)

– Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców)

– Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny

 

Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest Wschodząca Gwiazdka, która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych.

 

Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, lecz także wydaje słynne mapy oraz przewodniki kulinarne (czerwone) i turystyczne (zielone). Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. Wszelkie informacje praktyczne w nim zawarte, rankingi lokali oraz przyznane wyróżnienia są sprawdzane oraz aktualizowane każdego roku. Inspektorzy ponownie odwiedzają poprzednio ocenione lokale, a także te, które jeszcze nie znalazły się na stronach przewodnika.

 

Pełna lista wyróżnionych europejskich restauracji, które znajdą się w przewodniku „Main Cities of Europe 2015” znajduje się tutaj, a polskich – tu. Gratulujemy nagrodzonym!

 

Słowniczek czytelnika czerwonych przewodników Michelin

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: