9 przepisów na przetwory, których musicie spróbować - KUKBUK

9 przepisów na przetwory, których musicie spróbować

Zamykamy warzywne i owocowe bogactwo w słoikach, żeby lata starczyło aż do zimy. Sprawdźcie nasze pomysły na przetwory.

Zdjęcia: Marta Greber, Ania Włodarczyk, dinnershow studio

najlepsze przetwory kukbuk

Ogórki kiszone i gruszki w occie wypełniają półki niejednej spiżarni i piwnicy, ale czasami chciałoby się spróbować czegoś nowego. Dla tych, którzy nie boją się wyzwań i lubią ferment, mamy kilka ciekawych propozycji na kolorowe weki.

 

Marmolada marchewkowa z brandy i pistacjami

Marchewka ma w sobie tyle słodyczy, że spokojnie nada się na dżem. Duszona z brandy, skórką pomarańczową i sokiem z cytrusów nabiera charakteru, a potem jeszcze chrupie pistacjami. Marmolada będzie dobrze smakować na kanapce z serem.

najlepsze przetwory kukbuk

Kiszone jabłka

Korzenna zalewa, pachnące antonówki i trochę cierpliwości – tyle potrzeba, żeby mieć słoik smakowitych kiszonych jabłek. Sprawdzą się w sałatkach i surówkach oraz wszędzie tam, gdzie pasowałyby ogórki kiszone.

 

Chutney ze śliwek

Śliwki lubią się z cynamonem i imbirem nie tylko w ciastach. Ten sos dobrze podkręci smak potraw z drobiu – zarówno poczciwego kurczaka, jak i indyka gęsi czy kaczki. Podajcie go też do deski serów.

najlepsze przetwory kukbuk

Kiszone pomidory

W sezonie na te warzywa warto zrobić z nich jak najwięcej, bo przetworzone pomidory są bogatym źródłem likopenu. Gdy już ususzycie i przerobicie na przeciery, spróbujcie pomidory ukisić.

 

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami

Im dłużej smażone, tym lepsze – rekordziści spędzają nad garnkiem z węgierkami prawie tydzień. Nasza wersja chrupie migdałami i kusi aromatem korzennych przypraw.

najlepsze przetwory kukbuk

Kiszone rydze

Były kiedyś bardzo popularne w kuchni góralskiej i podawane głównie do tłustych potraw na świątecznym stole. Jeśli kochacie grzybki w occie, to koniecznie spróbujcie ukisić rydze!

 

Tkemali – gruziński sos mirabelkowy

Jeśli natkniecie się na obsypane owocami drzewo mirabelki lub trawnik usiany tymi żółtymi kulkami, koniecznie nazbierajcie, ile zmieścicie. Ten sos będzie charakternym dodatkiem do dań z grilla, mięs, ryb i pieczonych warzyw.

najlepsze przetwory kukbuk

Sos pomidorowo-paprykowy

Ten sos podkręci smak izraelskich potraw, na przykład falafela, ale dobrze będzie też smakował z wieprzowiną czy wołowiną.

najlepsze przetwory kukbuk

Domowy keczup

Dużo lepszy niż jakikolwiek produkt ze sklepowych półek – domowy keczup zniknie szybciej, niż wam się wydaje. Do grzanek z serem, frytek, mięs, jajek i kanapek.

najlepsze przetwory kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: