8 przepisów na dodatkowy dzień w roku - KUKBUK

8 przepisów na dodatkowy dzień w roku

Jak uczcić nadprogramowe 24 godziny? Najlepiej przysmakami, które nie codziennie uszłyby na sucho.
food porn kukbuk

Raz na cztery lata rok jest przestępny i ma 366 dni – tak jest właśnie w tym roku. Dodatkowy 29 dzień lutego wprowadzono do kalendarza gregoriańskiego, żeby wyrównać rok kalendarzowy ze zwrotnikowym. Wyznajemy zasadę, że każda okazja jest dobra do świętowania, dlatego dziś pozwalamy sobie na odrobinę więcej niż zwykle. Proponujemy wam jadłospis złożony z kulinarnych grzeszków i pokus. Jeśli święto wypada co cztery lata, nie trzeba liczyć kalorii!

 

Tosty francuskie z boczkiem i karmelizowanymi jabłkami

Żeby dobrze zacząć dzień, plastry brioszki lub chałki zanurzcie w mleczno-jajecznej mieszance i usmażcie na maśle. Na patelni obok niech karmelizują się jabłka, a w piekarniku złoci bekon. Za mało wam słodkości? Polejcie całość syropem klonowym.

food porn kukbuk

Grzanki Elvisa z akcentem daktylowym

Elvis Presley nie bez przyczyny był królem. Niezwykły głos polerował podobno smażonymi kanapkami z masłem orzechowym i bananem – spróbujcie i wy, a zaśpiewacie z kulinarnej radości. Nasza wersja jest jeszcze bardziej kusząca dzięki dodatkowi smarowidła daktylowego.

food porn kukbuk

Arancini siciliani

Kremowe risotto pełne masła, wina i parmezanu formujemy w kulki, a do środka chowamy kawałek sera. Całość otula złota, chrupiąca panierka. Wyobrażacie sobie coś bardziej grzesznego do przekąszenia przed obiadem?

food porn kukbuk

Zupa quattro formaggi

To kwintesencja zimowego ukojenia – dużo sera, dużo śmietany i doprawione czosnkiem, wołowe kotleciki do przegryzienia. Nawet nie próbujcie liczyć kalorii, ta wiedza jest wam niepotrzebna – w przeciwieństwie do miski tej zupy

food porn kukbuk

Fish & chips

Smażona ryba, złote od tłuszczu frytki i majonezowy sos tatarski to angielski klasyk. Oblizujemy palce z soli i sosu i sięgamy po dokładkę – dziś wolno!

food porn kukbuk

Sernik z palonym masłem

To jeden z łatwiejszych, a przy tym naszych ulubionych serników. Spód chrupie nie od herbatników, a od wymieszanej ze stopionym masłem bułki tartej, a serowej masie lekko orzechowego aromatu dodaje kolejna porcja masła – tym razem zbrązowionego.

food porn kukbuk

Trifle na wypasie

Nasączone malinowym syropem biszkopty, krem angielski, owoce i gruba warstwa bitej śmietany – trifle to ideał wśród rozpustnych deserów i imponujące zakończenie wyjątkowej kolacji. Porcje można nałożyć do osobnych pucharków, ale pewnie i tak skończy się na wyjadaniu resztek prosto z miski.

food porn kukbuk

Eklerki

Urocze ciastko w sam raz dla księżniczek, którym nie straszna bita śmietana osiadająca na czubku nosa. Kiedyś chodziliśmy na eklerki z dziadkami w słoneczne niedzielne popołudnia, dziś robimy je sobie sami i nie kończy się na jednej.

food porn kukbuk
© KUKBUK 2017