6 wegańskich przekąsek na podróż - KUKBUK

6 wegańskich przekąsek na podróż

W drodze na wakacje rośnie apetyt nie tylko na przygody. Sprawdźcie, czym zastąpić tradycyjne kanapki, żeby podróż minęła szybko i smacznie.

Przepisy i zdjęcia: Marta Dymek, Jadlonomia.com

empanadas

Pierożki empanadas z wędzoną papryką

Pierogi w podróży? Czemu nie! Faszerowane aromatyczną soczewicą ze smażoną cebulką, słodkimi batatami i z cynamonem, dodadzą energii na dalszą drogę. Zdrowa, sycąca alternatywa dla kanapek.

Kanapka mocy

Poczciwe sznytki z serem, pastą rybną czy jajkiem na twardo już miały swoje pięć minut. Na następną podróż zróbcie kanapki naładowane warzywną energią – pastą z zielonego groszku z zieloną herbatą, pesto i chrupkimi warzywami.

Granola marchewkowa

Dla miłośników ciasta marchewkowego i chrupania. Granola wsypana do jogurtu może posłużyć za drugie śniadanie, a podjadana prosto z pudełka będzie zdrową i sycącą przekąską.

Migdały w sosie sojowym

Orientalna przekąska, która z powodzeniem zastąpi czipsy czy orzeszki w sztucznej panierce. Zamiast migdałów można w słodkim sosie sojowym z chili i imbirem zanurzyć nerkowce lub orzechy laskowe.

Babeczki pietruszkowe z limonką

Jeśli pietruszka kojarzy wam się głównie z warzywem pogardliwie wyrzucanym z rosołu, spróbujcie ją utrzeć i dodać do ciasta na babeczki. Będą wilgotne i smakowite przez długie godziny podróży!

Brownie z batatów

Ciasto czekoladowe to przekąska, która wynagrodzi nawet najdłuższe godziny spędzone w pociągu czy samochodzie. Wystarczy jeden kęs, żeby zrobiło się weselej – a brownie z naszego przepisu jest w dodatku całkiem zdrowe!

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: