5 sposobów na młode ziemniaki - KUKBUK

5 sposobów na młode ziemniaki

Prostota jest kluczem do sukcesu, ale na szczęście zwykły ziemniak ma wiele twarzy.

przepisy i przygotowanie potraw: Piotr Bruś-Klepacki
zdjęcia: dinnershow studio
stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

Trudno im się oprzeć – młode ziemniaki mają wyjątkowy dar przywoływania wspomnień z dzieciństwa i słodkawy, gładki smak. Dietetycy przekonują, że są też mniej zasobne w kalorie niż starsze, dorosłe kartofle. Trzeba korzystać, skoro wolno! Najlepiej w tradycyjnych duetach ze zsiadłym mlekiem i z jajkiem. Sprawdźcie nasze propozycje i zaplanujcie obiad! Przepisy wyświetlą się po kliknięciu na obrazek.

 

 

Pieczone ziemniaki z sosem ziołowym

Ziemniaki Hasselback mają to do siebie, że naprawdę uzależniają. Jędrne i chrupiące, dobrze smakują jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. My podajemy je z zielonym sosem z pietruszki, kolendry, szczypiorku i oliwy.

Krokiety ze szczypiorkiem i zsiadłym mlekiem

Te chrupiące kotleciki można zrobić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia, chociaż są tak pyszne, że warto specjalnie dla nich obrać i ugotować garnek pyr.

Sałatka ziemniaczana ze śledziem i jabłkiem

Kojarzy się może trochę świątecznie, ale nic bardziej mylnego – ta odświeżająca kompozycja smakuje morzem, chrupie jabłkiem i z pewnością jako pierwsza zejdzie na każdej imprezie.

Raita z pieczonymi ziemniakami i jajkiem w koszulce

Czasami wiosenny obiad musi być nieco bardziej elegancki i widowiskowy, niż zestaw składający się z jajka sadzonego, gotowanych ziemniaków i szklanki zsiadłego mleka. Na szczęście jajka i ziemniaki mają wiele wcieleń!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: