5 rozgrzewających zup na chłodne dni - KUKBUK

5 rozgrzewających zup na chłodne dni

Zimą nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca, sycąca zupa zjedzona po powrocie do domu.

Polska słynie z uwielbienia do zup. Nasi smagani zimowymi mrozami przodkowie odkryli, że pełna kalorii i wartości odżywczych gorąca zawiesina to najlepszy sposób, żeby odpędzić głód, choroby i smutki. Chociaż dzisiaj zimy już jakby nie te, i śniegu ciągle za mało, to poczciwa zupa nadal cieszy się ogromną popularnością. Pomidorowa i rosół to niekwestionowani władcy polskich niedzielnych stołów, a my podglądamy, co paruje na talerzach  w innych zakątkach świata

 

Francuska zupa cebulowa

Karmelizowana cebulka i grzanka ociekająca serem – Francuzi miewają czasem genialne pomysły. Przygotujcie sobie tą pyszną bombę kaloryczną w nagrodę za ciężki tydzień. Możecie już sobie darować drugie danie. (O idealnej zupie cebulowej dowiecie się więcej tutaj)

 

Serowa na piwie 

Kolejna serowa propozycja – tym razem z korzeniami austriackimi. Chrupiący speck, masło i orzechy dopełnią rozpustnej rozkoszy. Taka zupa sprawdzi się w naprawdę mroźne dni, lub jako wytrawne zastępstwo wielkiego kubka lodów do serialu.

Zupa z dynią, komosą i jarmużem

W tej zupie stawiamy na jakość, nie ilość, kalorii. Wypakowana warzywami roślinna miska rozgrzeje i pokrzepi, a przy okazji wesprze nasz organizm w walce z zimowymi przeziębieniami.

Zupa z soczewicy z morelami 

Wegańska zupa o intensywnie pomarańczowym kolorze rozgrzeje i wywoła uśmiech na twarzy w szare zimowe dni. Korzenne przyprawy, słodka morela i sycąca soczewica okazują się doskonałym połączeniem. Dodatkowo, możecie się zdecydować na przygotowanie soczewicowej pół godziny przed obiadem – tyle zajmie wam praca nad tym daniem.

Chowder z rybą i chorizo

Prawdziwe bogactwo na talerzu. Jeśli macie ochotę na odrobinę luksusowej rozpusty – przyrządźcie sobie tą zupę. Sprawdzi się również jako popisowe danie dla niedzielnych gości!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: