5 przepisów na domowe lody - KUKBUK

5 przepisów na domowe lody

Zamrażarka pełna lodów wpływa na poziom szczęścia. Pora ukręcić owocowo-śmietankowe cuda!

Przepisy i zdjęcia: Magda Klimczak, Dare to cook

kukbuk domowe lody

Mimo że lato nieuchronnie zmierza ku końcowi, temperatury nadal nas rozpieszczają. Ochłodę przyniosą wam nasze przepisy na domowe lody. Można je zrobić bez maszyny, wystarczy odrobina cierpliwości i regularne mieszanie masy. Do dzieła!

Lody arbuzowe kukbuk

Lody arbuzowe

4-6 porcji a

Arbuz doskonale zaspokaja pragnienie. Gdy już znudzi wam się chrupanie, zróbcie z niego kremowe lody.

Miąższ z arbuza blendujemy i mieszamy z sokiem z cytryny. Żółtka z cukrem ucieramy na kogel mogel, masa jajeczna musi być biała i jednolita. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy pulpę arbuzową i delikatnie mieszamy z koglem moglem. Masę lodową umieszczamy w zamrażarce i trzykrotnie, co godzinę, mieszamy blenderem. Mrozimy przez kolejne 3 godziny lub dłużej.

 

Przepis: Piotr Bruś – Klepacki

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

Jogurtowe lody kukbuk

Jogurtowe lody śniadaniowe

2 porcje a

Dzień rozpoczęty od lodów z malinami i miodem nie może być nieudany.

Odkładamy kilka sztuk malin, a resztę blendujemy z miodem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Jogurt, sok z cytryny i ubitą śmietanę mieszamy. Formę wykładamy folią spożywczą, nakładamy masę malinową, masę jogurtową i odłożone całe maliny. Lody mrozimy minimum 3 godziny, podajemy pokrojone w plastry z kilkoma płatkami mięty, świeżymi owocami i miodem.

 

Przepis i zdjęcie: Dare to cook

Dłuży wam się czekanie, aż deser się zmrozi? Sprawdźcie którąś z naszych ulubionych lodziarni w Wielkim Atlasie Lodów.

 

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: