5 potraw świątecznych, które przygotuje za was wolnowar - KUKBUK

5 potraw świątecznych, które przygotuje za was wolnowar

Święta w rytmie slow to odpoczynek, bliskość rodziny i przyjaciół i pyszne jedzenie. Dzięki wolnowarowi Crock-Pot będą jeszcze łatwiejsze do przygotowania.

Świąteczna grzybowa

W święta polskie stoły są podzielone na te z grzybową i te z barszczem. Esencjonalną zupę z zebranych tej jesieni prawdziwków, borowików i innych grzybów ugotujcie w wolnowarze, który przypilnuje, żeby nic się nie przypaliło, a także wydobędzie z warzyw cały aromat.

Flaki z boczniaka

Jeśli w waszym domu widać efekty wegetariańskiej rewolucji, która toczy się w naszym kraju, koniecznie spróbujcie pysznych flaków z boczniaka, które smakują równie dobrze (a według niektórych nawet lepiej!) niż tradycyjne.

Bigos (vel kapuśniak)

Bez kapusty, kwaśnej i zdrowej, nie ma świąt Bożego Narodzenia. My wrzucamy ją do Crock-Pota razem z żeberkiem wieprzowym, warzywami i przyprawami, a trzy godziny później cieszymy się esencjonalnym bigosem.

 

Zupa rybna

Barszcz z uszkami i grzybowa już opanowane, więc może w tym roku spróbujecie zrobić na święta zupę rybną? Do jej przygotowania można wykorzystać, zgodnie z trendem zero waste, rybne resztki – głowy, ości i płetwy z karpia, dorsza i innych ryb.

Dorsz ze szpinakiem

Zamiast wpuszczać do wanny żywego karpia, którego nikt tak naprawdę nie lubi jeść, postawcie w tym roku na polędwiczki z dorsza. Crock-Pot raz dwa udusi go w śmietance i świąteczny obiad zrobi się sam.

Świąteczne przepisy dla marki Crock-Pot przygotował Darek Kuźniak.

© KUKBUK 2017