5 pomysłów na jesienne lunche do pracy - KUKBUK

5 pomysłów na jesienne lunche do pracy

Sycące, kojące, zdrowe i łatwe do odgrzania – obiady idealne do zapakowania w lunchowe pudełko.
kasza-gryczana-z-cielecina-i-tymiankiem

Wyglądając przez okno zza biurka od kilku dni widzimy tylko szare niebo, zdążyliśmy już zaprezentować współpracownikom całą kolekcję swetrów i zaczyna nam się wydawać, że w żyłach pulsuje herbatka z miodem i imbirem. Jest już październik. W ciągu dnia staramy się myśleć o tym, że kiedyś znów będzie wiosna, że wieczorem schowamy się z książką pod kocem, i może zjemy coś miłego na lunch. Nie wyobrażamy sobie wtedy sałatki…

Dla tych, którzy potrzebują jesienią dużych dawek radości przygotowaliśmy propozycje jednogarnkowych dań, które idealnie sprawdzą się na kojący nerwy lunch.

Kaszotto z dynią

Zdrowe danie z królową jesieni w roli głównej. Zachwyca mocna struktura kaszy, kremowa dynia, ostrawa feta, chrupiące pestki i masło. W przeciwieństwie do risotto – odgrzane drugiego dnia z odrobiną wody nadal zachowuje piękną konsystencję.

Zapiekanka z łososiem i topinamburem

Sycące ziemniaki i topinambur w towarzystwie łososia to porządna dawka energii na drugą połowę dnia. Sos śmietanowy i orzechowa posypka czynią tę zapiekankę rasowym daniem z gatunku comfort food.

Curry z wołowiną i papryką

Na deszcz i pluchę doskonała będzie miska rozgrzewającego curry z wołowiną, papryką i grzybami. Zróbcie od razu więcej  porcji – z przyjemnością sięgniecie po tą potrawę kilka dni z rzędu.

Soczewica z ziemniakami i pokruszoną fetą

Rozgrzewające wegetariańskie danie na niepogodę. Ziemniaczki i soczewica połączone aromatycznym sosem pomidorowym przełamane są ostrawą fetą.

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem

Cielęcina, tymianek, śmietana i białe wino – całkiem eleganckie połączenie. Zamiast makaronu – kasza gryczana. Dzięki temu danie jest nie tylko zdrowsze, ale też smakuje lepiej po odgrzaniu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: