5 nalewek, których musicie spróbować - KUKBUK

5 nalewek, których musicie spróbować

Poprawiają odporność, ułatwiają trawienie i w środku zimy są w stanie przywołać lato. Szykujcie karafki, robimy nalewki!

Zdjęcia i przepisy: Bartek Kieżun

nalewki najlepsze kukbuk

Kiedy stragany uginają się od owoców, warto zrobić porządne zapasy, mając na uwadze nadchodzącą jesień. Wypełniamy zamrażarkę, żeby zimą dorzucać do owsianek maliny, wekujemy dżemy i smażymy konfitury. A czym będziemy się rozgrzewać, leczyć i rozweselać? Nalewkami! Przepisy wyświetlą się po kliknięciu w zdjęcie.

Morelowa z tymiankiem

Morele lubimy łączyć z tymiankiem w ciastach i konfiturach, ale w postaci nalewki ten zestaw smaków też się sprawdzi. Do morelówki najlepiej użyć owoców małych i dojrzałych, oczywiście krajowych!

nalewki najlepsze kukbuk

Malinowa

Już pierwszy łyczek nada malinowych rumieńców. Kolejne odpędzą kaszel, katar i zły humor. Maliny znajdziecie na straganach jeszcze przez parę tygodni, więc zdążycie nastawić przynajmniej jeden słój.

nalewki najlepsze kukbuk

Bazyliowa

To propozycja dla niecierpliwych – jeśli już teraz zalejecie pachnące gałązki alkoholem, gotową nalewką będziecie mogli raczyć się za 5 dni! Najlepiej sprawdzą się takie gałązki, które zakwitły – drobne białe kwiatki bazylii są bardzo aromatyczne i chętnie podzielą się swoją mocą.

nalewki najlepsze kukbuk

Żurawinowa

Żurawina działa antybakteryjnie, więc rubinowa nalewka pomoże dbać o zdrowie przez całą zimę. Przed zalaniem alkoholem, owoce warto zamrozić – poprawi to ich smak.

nalewki najlepsze kukbuk

Z czarnego bzu

Z białych kwiatów bzu robimy syrop, a z jego owoców – nalewkę. Oczyszcza organizm, pomaga w przeziębieniach i rozgrzeje każdego zmarźlucha

nalewki najlepsze kukbuk

Czujecie się zainspirowani do domowej produkcji? W 11. numerze KUKBUK-a przeczytajcie o przygotowaniu owoców, filtrowaniu, przechowywaniu i innych sekretach nalewek. A potem do dzieła!

 

Zdjęcia i przepisy: Bartek Kieżun

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: