5 najgorszych książek kucharskich - KUKBUK

5 najgorszych książek kucharskich

Na fali popularności różnych diet i programów kulinarnych wydaje się coraz więcej książek kucharskich. Dzisiaj pisze je prawie każdy – od blogerów, przez gwiazdy seriali, modelki, sportowców, polityków, muzyków, po szefów kuchni.
najgorsze ksiazki kucharskie kukbuk

Gwiazdy, jak Agnieszka Maciąg, Monika Zamachowska, Karol Strasburger, Agata Młynarska, Maja Sablewska, a nawet Tadeusz Drozda, radzą, jak żyć i co jeść. Większość z tych książek nie zachwyca ani pod względem merytorycznym, ani wizualnym. Są wśród nich publikacje tak złe, że aż się odechciewa gotować. Jakie błędy powtarzają się najczęściej? Niewłaściwa temperatura przygotowywania potraw, brak niektórych składników w recepturze, zdjęcia ukazujące inne dania niż opisywane w przepisie. Przyjrzyjmy się największym wpadkom.

 

1. Magdalena Makarowska, „Jedz pysznie… razem z dzieckiem”, Feeria
To największy skandal na rynku wydawnictw kulinarnych ostatnich lat. Książka okazała się zbiorem przepisów zaczerpniętych z kilku polskich blogów, których zawartości nie chronią, niestety, prawa autorskie. W tej pozycji znalazły się nie tylko ukradzione receptury, lecz także przemyślenia ich autorów. Autorka publikacji szybko została zdemaskowana i afera rozpaliła do czerwoności internet. Mimo skandalu Makarowska dalej wydaje książki (http://wydawnictwofeeria.pl/pl/autor/magdalena-makarowska), niedawno ukazała się jej najnowsza, o kuchni bezglutenowej, zawierająca trochę przepisów z wcześniejszych „dzieł”.

 

2. Magda Gessler, „Kocham gotować. Przepis na życie”, Świat Książki; Magda Gessler, „Smaczna Polska”, Znak
Pierwsza publikacja obfituje w receptury ze składnikami nieużywanymi później w przepisach i na odwrót, wobec czego trudno jest wykonać z niej cokolwiek bez gorączkowego główkowania i zastanawiania się, co autorka miała na myśli. Natomiast w innej publikacji, „Smacznej Polsce” produkty na zdjęciach udają coś, czym nie są (na przykład speck przebrany za kindziuka). Mimo to książki Gessler okazały się bestsellerami, zapewne dzięki telewizyjnej popularności kontrowersyjnej autorki.

najgorsze ksiazki kucharskie kukbuk

3. Kinga Paruzel, „Nie… zwykła kuchnia. Bo każdy jest inny”, Burda Publishing Polska
Na fali popularności różnych programów kulinarnych za produkcję książek kulinarnych wzięły się gwiazdy i gwiazdeczki małego i wielkiego ekranu. Książka uczestniczki polskiej edycji „Master Chef” i prowadzącej własny program kulinarny woła o pomstę do… rondli. Szpetna, mało profesjonalna, z daniami, które wydają się dziwnie znajome, a już na pewno nie oryginalne i ciekawe, zrobiona jakby w pośpiechu, może na nagranie własnego programu? Takie publikacje zaśmiecają rynek i niepotrzebnie drenują kieszenie z pieniędzy, które można wydać lepiej.

najgorsze ksiazki kucharskie kukbuk

4. „Menu Italiano”, Jedność
Wydawnictwa stawiają nie tylko na rodzimych autorów, lecz także chętnie korzystają z gotowych, zagranicznych publikacji. Wydaje im się, że wystarczy je tylko przetłumaczyć. Niestety, nie zawsze jest to przepis na sukces. W pozycji „Menu Italiano” zebrano 365 dań, na każdy dzień roku, podobno charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Wśród proponowanych potraw znalazło się jednak brownie, które tak jak pierogi na słodko, obok tradycyjnej kuchni włoskiej nawet nie leżało (chyba, że mowa o książce). Co więcej, nawet typowe włoskie dania mają tu zupełnie niewłoskie receptury – jak risotto gotowane na wodzie. Całości dopełniają zupełnie nieostre zdjęcia.

najgorsze ksiazki kucharskie kukbuk

5. Wpadki ze świata
Nie tylko Polacy popełniają złe książki. W latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku w USA wydano „The Boobies Cookbook” z realistycznymi rysunkami kobiecych piersi, a książka Gordona Ramsaya „World Kitchen” została uznana za mogącą przyprawić o zawał (z powodu nagromadzenia niezdrowych potraw). Jedna z pierwszych książek Nigela Slatera, wydana przez Marie Claire, zawiera fotografie, które odbierają apetyt i zdecydowanie nie zachęcają do eksperymentów kuchennych.

najgorsze ksiazki kucharskie kukbuk

By pocieszyć nieco autorów wspomnianych wyżej pozycji, dodajmy, że nawet najlepszym zdarzają się wpadki. Eliza Mórawska w „Słodkich” zapomniała podać ilości masła w jednym z przepisów, a Jeffrey Hamelman, zwany bogiem chleba, pomylił proporcje jednego z pysznych wypieków. Błędy popełniają wszyscy, raz mniejsze, raz większe, najważniejsze, by wyciągać z nich wnioski.

  • Monika Kurdej

    Ania Lewandowska w przepisie na wegański pasztet podaje ser ricotta:D Ale co tam:D

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: