5 deserów, o które nie posądzilibyście Francuzów - KUKBUK

5 deserów, o które nie posądzilibyście Francuzów

Słodkie brzydkie kaczątka kuchni francuskiej.

Tekst: Monika Stogowska

desery francuskie kukbuk

Na hasło „francuskie desery” przed oczami przepływają nam obrazy dzieł sztuki cukierniczej: filigranowe petits fours, fantazyjne charlottes i najelegantsze z nich wszystkich – makaroniki. Ale Francuzi uwielbiają też desery, których wygląd wcale nie jest porywający; bliżej im do mody ulicznej – jeśli posłużyć się modową analogią – niż do haute couture. Za niepozornym wyglądem kryje się jednak wyjątkowy smak.

FAR BRETON

Choć far breton przypomina nieudany wypiek przedszkolaka, to w bretońskich cukierniach stoi na honorowym miejscu. I nie bez powodu, bo pod spieczoną skorupką kryje się słodkie, budyniowe ciasto z suszonymi śliwkami nasączonymi rumem. Zresztą sprawdźcie sami, ile w nim uroku, korzystając z naszego przepisu.

desery francuskie kukbuk

KOUIGN AMANN

Kolejny niezbyt reprezentacyjny wypiek z Bretanii. Składa się głównie z wielkiej ilości masła, cukru i mąki i przygotowuje się go dłużej niż ciasto francuskie – ale karmelizowany rezultat rozpływa się w ustach. Uwielbiała go Amelia!

CLAFOUTIS

Nowicjuszom clafoutis wydaje się pierwszorzędnym zakalcem. To niewyrośnięte, niepozorne ciasto doskonale komponuje się z owocami, które się w nim zapieka „’ Francuzi najczęściej wybierają czereśnie albo maliny. My lubimy je w wersji z czereśniami.

desery francuskie kukbuk

ÎLES FLOTTANTES

„Pływające wyspy” w najlepszym razie przypominają obłoczne lody waniliowe, w najgorszym to, czym są, czyli białka ubite z cukrem. Z masy formuje się łyżką kulki, króciutko gotuje je w mleku i podaje na aksamitnym i żółtym crème anglaise. Polska kuchnia wypracowała swoją wersję tego deseru, czyli zupę nic! Pamiętacie ją?

CANELÉ

Te krzywe brzydulki z regionu Bordeaux kojarzą się z muffinami, do których ktoś zapomniał dodać proszku do pieczenia. Robi się je z rzadkiego ciasta naleśnikowego i piecze aż godzinę, a dzięki wanilii i odrobinie rumu sława canelé wykracza daleko poza Akwitanię.

Tekst: Monika Stogowska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: