5 deserów, które uderzają do głowy - KUKBUK

5 deserów, które uderzają do głowy

Włosi to mistrzowie kulinarnego hedonizmu. Tym razem podpatrujemy ich sposoby na podchmielone desery.

Tekst: redakcja
Przepisy i zdjęcia: Monika Walecka

tiramisu_truskawkowe_prosecco_kukbuk

Historia alkoholu w deserach nie jest w Polsce zbyt chlubna: kojarzy nam się głównie z ciężkimi od margaryny, nasączanymi wódką tortami urodzinowymi oraz z podlanymi likierem ciastami krojonymi w kostkę. Z ulgą odstawiamy te specjały do lamusa i serwujemy wam włoskie klasyki, do których nasza ulubiona królowa foodpornu, Monika Walecka, dla urozmaicenia chlapnęła nieco limoncello, prosecco czy brandy.

 

Pieczona ricotta z jabłkami i calvadosem
Komu brak cierpliwości do sernika, ten niech szybko piecze ricottę! Jest równie delikatna, a nie wymaga miksera. Nie trzeba się też bać, że opadnie, bo po upieczeniu odwracamy ją do góry nogami. Żeby nie było nudno, dodajmy jabłka karmelizowane w cukrze i calvadosie.

pieczona_ricotta_z_jablkami_calvados_kukbuk

Semolinowe ciasto nasączone limoncello z kandyzowanymi cytrynami
Zwarte ciasta na semolinie zachłannie wchłoną każdą ilość płynu, więc aż się proszą o nasączenie. Niektórzy poją je wodą różaną, my stawiamy na limoncello, a na wierzchu układamy plastry kandyzowanych cytryn. Dzięki temu zasłodzenie nam nie grozi!

ciasto_semolina_cytryny_limoncello_kukbuk

Bonet
Jeśli nie lejecie alkoholu do deserów lekką ręką, to ten deser o tajemniczej nazwie przypadnie wam do gustu. Wystarczą ciasteczka amaretti, śmietanka i czekolada, a do tego kilka łyżek rumu, który nie zawróci wam w głowie, bo alkohol wyparuje w piekarniku.

 

bonet_wloski_deser_kukbuk

Truskawkowe tiramisu z prosecco
Oto deser, którym nie będziecie chcieli dzielić się z tłumem gości, zarezerwujcie więc najwyżej drugą łyżeczkę dla kogoś najbliższego. Proponujemy mniej oklepaną wersję truskawek z szampanem: zanurzamy biszkopty w prosecco, a potem przekładamy je mascarpone oraz truskawkami.

 

tiramisu_truskawkowe_prosecco_kukbuk

Zabajone z karmelizowanymi pomarańczami
Zabajone wielu z nas wspomina z dzieciństwa jako wyrafinowany, „dorosły” deser. Teraz sami jesteśmy dorośli i możemy robić co chcemy, zabajone kręcimy z brandy, a żeby nie było zbyt sztywno, na wierzchu układamy ciasteczka amaretti i kilka karmelizowanych cząstek pomarańczy.

zabajone_z_pomaranczami_kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: