Europejski finał konkursu Barista of the Year 2014 - KUKBUK

Europejski finał konkursu Barista of the Year 2014

Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość wypijanej kawy. W domu eksperymentujemy z własnym młynkiem, mieląc ziarna w sposób odpowiedni do posiadanego sprzętu, a na mieście odważniej patrzymy baristom na ręce i domagamy się poprawnie zaparzonego espresso.

Tekst: Marta Karcz

Fot.: materiały promocyjne

Panuje przekonanie, że takowe otrzymamy tyko w niszowych kawiarniach, które oprócz ekspresu ciśnieniowego skrywają za ladą aeropress, chemex, syphon i sprzęt do dripa. Tymczasem kawiarnie sieciowe również mają się czym pochwalić – baristami, którzy poważnie podchodzą do swojej pracy.

 

Zostaliśmy zaproszeni na 13 sierpnia do Fabryki Trzciny w Warszawie, gdzie odbywały się mistrzostwa baristów zorganizowane przez CHI Polska, operatora marek Costa Coffe i Coffeeheaven. Czy wiedzieliście, że Costa Coffee organizuje co roku międzynarodowy konkurs Barista of the Year, do którego zgłasza się tysiąc baristów z ponad trzydziestu krajów z całego świata? Firmie chodzi o to, aby jeszcze przed eliminacjami zachęcić swoich pracowników do opanowania umiejętności jak najsprawniejszej obsługi maszyny ciśnieniowej, czego rezultatem ma być perfekcyjne espresso będące bazą pozostałych kawowych napojów z kawiarnianego menu. Doświadczeni bariści uczą nowych kolegów, jak używać młynka do kawy, oraz tłumaczą, w jaki sposób umieścić zmielone ziarna w kolbie, żeby ekstrakcja zaowocowała idealną cremą na powierzchni espresso. A ta, aby była godna podania klientowi, powinna mieć odpowiednio zwartą teksturę, właściwą grubość (około  2-3 milimetrów) i jednolity kolor. Później uczy się baristów, że należy działać szybko, gdyż espresso ma 15-sekundowy termin ważności – po tym czasie traci aromat, smak, a crema jest tylko wspomnieniem… Jest się czego uczyć, a gdy podstawy są już opanowane – można zgłaszać się do konkursu o tytuł najlepszego baristy w firmie!

 

Tegoroczny finał na szczeblu europejskim odbył się (po raz pierwszy) w Polsce, a udział w nim wzięli najlepsi bariści z Bułgarii, Cypru, Czech, Francji, Irlandii, Łotwy, Malty, Polski, Portugalii, Rosji i Węgier. Reprezentantami naszego kraju byli Dariusz Pieczara z Krakowa oraz Łukasz Marcinkowski z Warszawy. W jury zasiedli Daniel Snowden, Rebecca Gadsby, Stephen Morris i Sonia Bohosiewicz.

 

Zawodnicy mieli rywalizować ze sobą w dwóch konkurencjach – espresso race oraz drink dowolny. W pierwszej zawodnicy musieli przygotować jak największą ilość espresso w ciągu dwóch minut. W drugiej zadaniem zawodników było odtworzenie w ciągu dziesięciu minut dwóch takich samych bezalkoholowych drinków na bazie espresso. A wszystko to według własnej receptury, nad którą mieli czas pomyśleć przed zawodami. W tej kategorii oceniano smak, prezentację oraz pomysłowość baristów.

Zawody były doprawdy pełne emocji. W pewnym momencie okazało się, że trzeba zrezygnować z pierwszej konkurencji, gdyż jedna z dwóch maszyn, na których pracowali bariści, rozstroiła się i nie dało się jej skalibrować. Dlatego skupiono się wyłącznie na drinkach. Ta poniekąd niefortunna sytuacja zmusiła zawodników do dzielenia się wspólną maszyną oraz takiej organizacji pracy, aby nie doszło do poważniejszych konfliktów. Czuć było lekkie napięcie, lecz uczestnicy rywalizacji traktowali się z szacunkiem i tak manewrowali sprzętem, żeby każdy mógł ze swobodą przygotować swój drink.

 

Mistrzem Europy w konkursie Barista of the Year 2014 został Czech Matyáš SvatoŁˆ. Już w październiku będzie reprezentował Europę w mistrzostwach świata – w konkursie Champion of Champions w Londynie. Wicemistrzem europejskiego finału Barista of the Year 2014 został Wayne Falzon z Malty, a trzecie miejsce zajął Cédric Hardouin z Francji.

Warto wspomnieć, że duże uznanie sędziów zdobył drink przygotowany przez Dariusza Pieczarę. Jego Pear & Violet Dream zachwycił osobliwym zestawieniem smaków – połączeniem syropu gruszkowego z ekstraktem fiołkowym. Sędziowie docenili także innowacyjny sposób przygotowania kawy do drinka – Dariusz zaparzył ją przy użyciu aeropressu.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku