Żur z pączkiem sosny - KUKBUK
zurek sosna kukbuk

Żur z pączkiem sosny

4-6 porcji

Ten żur swój leśny aromat zawdzięcza pączkowi sosny i suszonym grzybom.

W litrze wody gotujemy do miękkości marchew i pietruszkę wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, połową suszonego pączka sosny (nie więcej!), suszonymi grzybami lejkowca dętego oraz zeszkloną na patelni, posiekaną cebulą. Po 30 minutach warzywa i przyprawy wyławiamy. Do bulionu dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę wiejską, po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekany czosnek, majeranek i kwiaty czosnku skalnego. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewamy zakwas żytni i gotujemy kilka minut, aż żur zacznie gęstnieć. Aromatyczny żur podajemy z gotowanymi na twardo jajkami. Smacznego.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: