Żur glamour - KUKBUK
zur kukbuk

Żur glamour

6 porcji

Konfitowane żółtka, miękkie bataty i chrupiące chorizo. Oto żurek w odświętnej i nieco dekadenckiej wersji.

Olej podgrzewamy do temperatury 62 stopni. Zanurzamy w nim ostrożnie żółtka i konfitujemy je przez mniej więcej godzinę, pilnując, by temperatura nie przekroczyła 62 stopni.

W rondelku zagotowujemy wodę i blanszujemy w niej szczypiorek i majeranek przez pół minuty, nie dłużej. Przekładamy je do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Zioła blendujemy z oliwą do momentu, aż uzyskamy gładką emulsję.

Obrane bataty tniemy w plastry i gotujemy do miękkości. Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy na suchej patelni, aż zrobią się chrupkie.

Do bulionu warzywnego dodajemy koncentrat żurku, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Gorący żurek podajemy z konfitowanym żółtkiem, batatami, ze smażonym chorizo i z ziołową oliwą.

 

Przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: