Zupa z zimowego dorsza z majonezem paprykowym - KUKBUK
zupa z dorsza majonez kukbuk

Zupa z zimowego dorsza z majonezem paprykowym

4 porcje

Zupa z zimowego dorsza z majonezem paprykowym

Z gorących ziemniaków, masła, pasty curry i ze śmietany przygotowujemy purée: praską rozdrabniamy ziemniaki i ukręcamy z dodatkami na jednolitą masę. Odstawiamy. W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy przekrojone na pół ząbki czosnku, rybie płetwy, ości i ogony (kawałki mięsa zostawiamy na później), przekrojony na pół fenkuł, obie cebule i cytrynę. Obsmażamy przez 5 minut na dużym ogniu, wlewamy wino i smażymy kolejne 5 minut. Zmniejszamy ogień, wrzucamy obrane marchewkę i pietruszkę w całości, przekrojoną 1 pomarańczę i zalewamy zimną wodą źródlaną tak, aby przykryła zawartość garnka. Po 15 minutach dorzucamy szafran i pomidory, dodajemy miód i solimy. Gotujemy bulion rybny na małym ogniu przez godzinę. (Zagapienie się mile widziane). Wyławiamy marchewkę, pietruszkę i kawałek fenkułu, podlewamy je przecedzoną zupą na tyle, aby łatwiej było zmiksować, i blenderem rozdrabniamy warzywa na gładko. Zupę przelewamy przez drobne sitko do drugiego garnka. Dodajemy zmiksowane warzywa, purée ziemniaczane, sok z drugiej pomarańczy. Zagotowujemy i dokładamy pokrojone pozostałe kawałki ryby – to je będziemy wyławiać łyżką z talerza. Po 10 minutach zupa jest gotowa. Możemy ją według gustu doprawić na ostro, sprawdzić słoność, wgnieść świeży ząbek czosnku. Serwujemy tak, aby kilka kawałków ryby znalazło się na talerzu, z grzankami z bagietki i łyżką stołową paprykowej pasty majonezowej. Żółtka miksujemy na majonez z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, upieczoną czerwoną papryką obraną ze skóry – dolewając cienką strużką olej. Doprawiamy skórką otartą z pomarańczy, solimy. Grzanki maczamy w majonezie i przegryzamy nimi zupę.

© KUKBUK 2017