Zupa z porów, batatów i czarnuszki - KUKBUK
zupa z pora i batatow

Zupa z porów, batatów i czarnuszki

Aromatyczna, jesienna zupa, którą przygotujecie w 40 minut.

Odcinamy zielone części porów (najlepiej wcześniej wykorzystać je do przygotowania bulionu wołowego), białe dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na połówki, a każdą z nich tniemy tak, aby uzyskać 1-centymetrowe kostki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i przez 5 minut lekko rumienimy. Bataty obieramy, kroimy na cienkie plastry i razem z kurkumą, czarnuszką, pokruszoną papryczką, kardamonem i soczewicą dorzucamy do garnka. Zalewamy bulionem, solimy i gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Doprawiamy sokiem z pomarańczy i cukrem. Możemy zblendować lub pozostawić w postaci niemiksowanej. Podsmażamy na maśle kawałki gruszki i zapiekamy je potem z serem – to doskonały dodatek do obu wersji zupy.

Podpowiem jeszcze, że można dorzucić oscypkowe grzanki: pomiędzy dwa kawałki tostowego chleba wkładamy starty oscypek, składamy, smarujemy wierzch masłem i przyciskamy opiekaczem tostowym – potem kroimy w małe trójkąty i topimy na wierzchu zupy.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: