Zupa z modnych warzyw na koniec roku - KUKBUK
kukbuk zupa agata wojda

Zupa z modnych warzyw na koniec roku

4 porcje

Zupa z topinamburu

Cebulę kroimy w kółka, ziemniaki – w cienkie plastry. W grubym, żeliwnym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, a po 3 minutach – ziemniaki. Lekko oprószamy cukrem i pozwalamy się zrumienić. Mieszamy. Zalewamy bulionem, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

W tym czasie miksujemy sparzony jarmuż z olejem lnianym, czosnkiem i ziarnami słonecznika – na pesto. Solimy i doprawiamy pieprzem.

Topinambur razem ze skórą tniemy na cienkie krążki i dorzucamy do zupy. Z masła i mąki robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło i prażymy je z mąką. Do gotowej zasmażki wlewamy mleko i miksujemy blenderem, aby rozdrobnić wszystkie grudki. Jednym ruchem przelewamy do garnka. Zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatołową i przed samym podaniem łączymy z jarmużem. Serwujemy. To zupa, która nie lubi być odgrzewana, bo jarmuż nabiera wtedy intensywnego smaku, niczym brokuł.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: