Zupa z jagnięciny - KUKBUK
jagniecina zupa kukbuk

Zupa z jagnięciny

6 porcji

Esencjonalna zupa z pęczakiem i łopatką jagnięcą, zabielana śmietaną.

Drobno pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na oleju, dodajemy jagnięcinę pokrojoną w drobną kostkę i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i pietruszkę pokrojone w drobną kostkę, jeszcze chwilę smażymy, po czym zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie, tymianek i liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Śmietanę łączymy z mąką, hartujemy dwoma chochlami zupy, całość łączymy i dodajemy pęczak. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z zieloną pietruszką.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: