Zupa z gęsi, papryki i gruszek - KUKBUK
agata zupa ges

Zupa z gęsi, papryki i gruszek

1 garnek

Paprykę oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę, cebulę siekamy – warzywa smażymy 3 minuty na rozgrzanym gęsim tłuszczu lub oleju. Dodajemy zgnieciony czosnek, majeranek i zmielone piersi gęsi. Dusimy przez 15 minut. Przekładamy do garnka, wrzucamy anyż, liście laurowe, ziele angielskie i goździki, zalewamy bulionem. Po 30 minutach gotowania dokładamy fasolę i pokrojoną w kostkę gruszkę, potem – po 20 minutach – koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem, pozostawiamy jeszcze 20 minut na niewielkim ogniu. Zupa jest najlepsza następnego dnia. Najsmaczniejsza z kromką razowego chleba podsmażonego z czosnkiem na gęsim tłuszczu.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: