Zupa z dynią, komosą i jarmużem - KUKBUK
zupa_dynia_komosa kukbuk

Zupa z dynią, komosą i jarmużem

4-6 porcji

Nic tak nie pokrzepia ciała i duszy jak miska gorącej, pełnej warzyw zupy. Do tego pajda chleba i kolacja gotowa.

W garnuszku rozgrzewamy olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną w niewielką kostkę dynię oraz pokrojony w półtalarki pasternak. Kiedy warzywa się przesmażą, zalewamy je bulionem warzywnym i doprowadzamy całość do wrzenia. Do gotującej się zupy dodajemy komosę ryżową i gotujemy dalej na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną ciecierzycę i przyprawy. Kiedy komosa jest już ugotowana, a warzywa miękkie, dodajemy jarmuż, a po kilku minutach dorzucamy świeży szpinak. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy natychmiast.

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017