Zupa szparagowa - KUKBUK
Zupa szparagowa kukbuk

Zupa szparagowa

4 porcje

Zjadamy szparagi pod każdą postacią. Te pływające w zupie i przerobione na krem zachwycą was nie tylko smakiem, ale i konsystencją.

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, myjemy i osuszamy.

Masło rozpuszczamy w garnku z oliwą, wrzucamy posiekaną cebulę i przesmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 500 g pokrojonych na kawałki szparagów, groszek cukrowy i tymianek otarty z kilku gałązek. Smażymy kilka minut, zalewamy bulionem warzywnym, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, miksujemy zupę.

Kromki chleba posypujemy parmezanem, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, aż zbrązowieją.

Z 2-3 szparagów za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy wstążki, pozostałe grillujemy na patelni z niewielką ilością oleju po 2 minuty z każdej strony. Jajka gotujemy w koszulkach w wodzie z octem i solą przez 2½ minuty, po czym przekładamy do miseczki z zimną wodą i kostkami lodu, aby zatrzymać proces gotowania.

Zupę nalewamy do miseczek, wkładamy do niej grillowane szparagi, całe albo pokrojone na mniejsze kawałki grzanki i po jednym jajku. Dekorujemy wstążkami świeżych szparagów i listkami świeżego tymianku.

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017