Zupa szczawiowo-groszkowa z pistacjami - KUKBUK
ZUPA SZCZAWIOWO-GROSZKOWA kukbuk

Zupa szczawiowo-groszkowa z pistacjami

3 porcje

Szczaw i tofu wzmocnią słone orzeszki pistacjowe. Krem sprawdzi się też świetnie w roli śniadania!

Pory kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pory i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dorzucamy groszek i dolewamy 2 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż groszek będzie miękki (kilka minut). Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekany szczaw i blendujemy cierpliwe na gładki krem. Opcjonalnie możemy dodać mleka roślinnego. Doprawiamy solą i pieprzem. Lubczyk siekamy. Pistacje wyjmujemy z łupinek. Tofu rozdrabniamy, dodajemy czarną sól i ocet winny do smaku. Podajemy zupę z dodatkami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: