Zupa serowa na piwie - KUKBUK
Zupa serowa kukbuk

Zupa serowa na piwie

4 porcje

Stopiony ser ma rzeszę wiernych fanów, a w zupie z piwem staje się jeszcze bardziej kuszący.

Jedną cebulę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub pióra, blanszujemy i smażymy w głębokim oleju, aż zrobi się chrupiąca i rumiana, i odkładamy na talerzyk. Selera, obrane ziemniaki, czosnek i drugą cebulę kroimy na mniejsze kawałki, smażymy w rondlu na oleju, zalewamy piwem oraz bulionem i gotujemy około 10 minut. Dodajemy starty ser oraz śmietankę i gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Zupę doprawiamy, miksujemy i przecieramy przez sito.

Speck smażymy, aż będzie chrupiący. Pozostałe masło podgrzewamy, aż zrobi się brązowe. Zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy orzechami, pokruszonym speckiem i odrobiną brązowego masła. Podajemy z chrupiącą cebulką.

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracji ARUANA

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: