Zupa z selera i gorgonzoli z młodymi orzechami włoskimi - KUKBUK
zupa_z_selera kukbuk

Zupa z selera i gorgonzoli z młodymi orzechami włoskimi

4 porcje

W garnuszku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na złoto. Dokładamy obrany i pokrojony w cienkie plastry seler i zalewamy wodą lub bulionem. Lekko solimy, dodajemy miód lub syrop z sosny (syrop z pigwowca jest doskonały w tej kombinacji). Gotujemy do miękkości. Wlewamy wino, dodajemy ser podzielony na mniejsze kawałki, masło i śmietanę. Podgrzewając, miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Wrzucamy seler naciowy pokrojony w bardzo malutką kostkę, grubo pokrojone orzechy (zostawiamy kilka do dekoracji), posiekany szczypiorek i kawałki gruszki. Już nie gotujemy – wykładamy na talerz. Ponownie ścieramy nieco gałki muszkatołowej. Na wierzch rzucamy kilka orzechów włoskich. U mnie plasterki pigwy w syropie – takiej, jaką lubimy zrobić do jesiennej herbaty.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: