Zupa z sałaty z przegrzebkami - KUKBUK
zupa przegrzebki kukbuk

Zupa z sałaty z przegrzebkami

4 porcje

Zupa z sałaty z przegrzebkami.

Odkryj więcej przepisów stworzonych przez szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelina a także Wojciecha Modesta Amaro, zainspirowanych linią sprzętów Samsung Chef Collection. 

Sałatę płuczemy i wybieramy tylko najbardziej zielone liście.

Przegrzebki płuczemy, suszymy i kroimy w kostkę 1×1 cm. Przekładamy do miski, przyprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy oliwę i dobrze mieszamy. Z tak otrzymanej mikstury formujemy 4 kulki.

Śmietankę przelewamy do miski, dodajemy gałkę muszkatołową i ubijamy rózgą przez kilka minut, aż śmietanka zgęstnieje.

W rondlu zagotowujemy 2 litry wody z solą, dodajemy liście sałaty i gotujemy przez 3 minuty. Przekładamy sałatę do malaksera i porządnie miksujemy.

Dodajemy wodę z gotowania sałaty i miksujemy ponownie, aby mikstura nabrała konsystencji zupy. Sprawdzamy, czy nie należy doprawić całości solą i pieprzem.

Nakładamy śmietankę do 4 ogrzanych talerzy. Na środku układamy po kulce z przegrzebków i na końcu rozlewamy zupę dokoła śmietanki z przegrzebkami.

Wskazówka szefa kuchni:

Aby otrzymać równe kulki z przegrzebków, owijamy miksturę folią spożywczą.

Ważne, aby podawać danie w ogrzanych naczyniach. Ciepło talerzy oraz zupy ugotują nieco przegrzebki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: