Zupa rybna - KUKBUK
ZUPA RYBNA agata wojda kukbuk

Zupa rybna

4 porcje

Bulion:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rozmaryn. Układamy przekrojoną cytrynę i czosnek tak, aby częścią ukrojoną dotykały patelni. Dodajemy cukier i chwilę karmelizujemy. Przekładamy czosnek i cytrynę do garnka razem z warzywami i natką. Zalewamy około 2 litrami wody. Koniecznie wykorzystujemy zapach z patelni po smażeniu, czyli wlewamy ½ szklanki białego wina, chwilę trzymamy na ogniu i wlewamy zawartość do warzyw. Zagotowujemy, przykręcamy ogień i przez 30 minut gotujemy, po 15 minutach gotowania wyjmujemy cytrynę. Studzimy wywar, wyławiamy i odkładamy marchewkę, seler i pietruszkę, a wkładamy rybę. Możemy przejść do pieczenia zupy w piekarniku lub pozostać na ogniu. Zagotowujemy i znowu przez kolejne 25 minut powinno sobie pykać na małym ogniu. Doprawiamy solą, zostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy przez drobne sito.

 

Zupa właściwa:

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach, seler kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek wyciskamy z połowy główki. Paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa razem z czosnkiem lub drobno kroimy w kostkę. Układamy w garnku filety i cebulę z goździkami i zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Obok rozgrzewamy olej i wrzucamy paprykę razem z czosnkiem. Po 5 minutach smażenia dodajemy cukier, ocet, wędzoną paprykę i starte warzywa. Mieszamy, smażymy i dodajemy koncentrat. Przekładamy do bulionu rybnego i gotujemy jeszcze 20 – 25 minut. Koniecznie zostawiamy do ostygnięcia dla lepszego połączenia się smaków i podajemy podgrzaną ponownie… lub następnego dnia. Dodatki do serwowania najróżniejsze: małe lane kluseczki, duża kostka z kaszy jaglanej zastygniętej, twarda grillowana grzanka z ciabatty zanurzona w misce zupy, zwarte pure z dyni na środku talerza zalane zupą. Nic.

 

Ja właśnie do takich zup używam mój ajwar z wcześniejszego felietonu. Jest idealny do pomidorowej lub mięsnych czy rybnych sosów, gdy słabo z bazarami. Wrzucamy do gotującej się zupy zawartość słoika wielkości musztardy sarepskiej i wspólnie się wszystko gotuje. Starte warzywa nie są przesmażane razem z ajwarem, a wrzucone zaraz po starciu do bulionu z rybą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: