Zupa rybna z grzybami - KUKBUK
zupa rybna kukbuk

Zupa rybna z grzybami

4-6 porcji

Ryby i grzyby nie mają zbyt wiele wspólnego, ale w tej zupie dogadują się koncertowo.

akademia kulinarna whirlpool kukbuk

Ryby myjemy, osuszamy i filetujemy, zaczynając od odcięcia głowy. Następnie przejeżdżamy nożem wzdłuż kręgosłupa w kierunku ogona, podobnie postępujemy z drugim filetem. Wycinamy wszelkie ości. Wszystkie resztki po czyszczeniu ryby zalewamy 1,5 l zimnej wody. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry włoszczyznę wraz z cebulą. Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, po czym zdejmujemy z ognia. Dodajemy suszone grzyby, szczelnie przykrywamy garnek i odstawiamy do naciągnięcia na kolejne 30 minut, po czym odcedzamy wywar. Grzyby zachowujemy i siekamy w julienne (tzw. zapałkę).
Kurki czyścimy i jeśli istnieje taka konieczność – myjemy szybko pod bieżącą wodą. Smażymy na złoto na 1 łyżce rozgrzanej oliwy.
Filety kroimy na 3-4 części. Krewetki obieramy z pancerzy i kroimy każdą w poprzek na pół. Zagotowujemy ponownie wywar, dodajemy do niego wszystkie grzyby, doprawiamy solą i na 2-3 minuty przed podaniem kładamy delikatnie dorsza i owoce morza. Zupę podajemy polaną łyżką dobrej jakości oliwy, posypaną natką pietruszki lub kolendrą i świeżo mielonym pieprzem. Można dodać także łyżkę kwaśnej śmietany.

 

Pozostałe przepisy Akademii Kulinarnej Whirpool:

Jajka w koszulce ze szpinakiem, pieczarkami i kolorowymi pomidorami

Crostini z wiejskiego chleba ze smażonymi leśnymi grzybami

Zupa miso z warzywami

Sałatka nicejska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: