Rosół z lina - KUKBUK
zupa rybna kukbuk

Rosół z lina

4 porcje

Kawałki ryby dokładnie czyścimy, łby pozbawiamy oczu i skrzeli. Wkładamy do garnka z przekrojonymi na pół cebulami, oczyszczoną włoszczyzną i przyprawami. Jeśli dodajemy kurkumę – obieramy ją w rękawiczkach i przekrawamy na pół. Czosnek w łupinie z bukietu do kiszonki przepoławiamy i z resztą zestawu do kiszenia wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Lekko solimy i słodzimy. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez 4-5 godzin. W połowie gotowania wyjmujemy pory, selery i mieszankę do kiszenia. Dodajemy masło klarowane tak, aby nie przedostała się zwarzona część białka. Rosół podajemy gorący, z plasterkami warzyw i ze świeżo posiekanym koprem. Jako dodatek – domowy makaron pokrojony w cienkie paseczki, lane kluski lub ugotowany pęczak. I pieprz z młynka!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: