Zupa Po Tak z owocami morza - KUKBUK
kuchnia tajska kukbuk

Zupa Po Tak z owocami morza

1 porcja

Pastę z owoców tamaryndowca wkładamy do naczynia z wodą na 10-15 minut. Trawę cytrynową, liście limonki kaffir i galangal płuczemy, a następnie kroimy na cienkie paseczki. Chili siekamy w plasterki. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy trawę cytrynową, liście limonki i galangal. Następnie dodajemy sok z tamaryndowca, sos rybny, wyciśnięty sok z limonki, pastę chili i cukier. Mieszamy.

 

Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy małże, krewetki i kalmary, a następnie grzyby. Na koniec dodajemy tajską bazylię i chili. Zupę podajemy w małej miseczce przybraną świeżą kolendrą i miętą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: