Zupa z orzeszków ziemnych - KUKBUK
ZUPA ORZECHY ZIEMNE KUKBUK

Zupa z orzeszków ziemnych

ok. 3 porcje

Masło orzechowe znane jest ze swoich kuszących właściwości. W pożywnej zupie staje się niemal bezgrzeszne!

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, seler, papryczki i sól. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną (cebula nie powinna zbrązowieć).
Dodajemy imbir i ostry sos, dokładnie mieszamy z cebulą i selerem, po czym wlewamy bulion i mleko kokosowe (podobno warto wcześniej wymieszać mleko kokosowe i bulion – wlewałam je do garnka osobno i nie stwierdziłam komplikacji). Wrzucamy pokrojone bataty.
Na chwilę zwiększamy ogień, doprowadzamy zupę do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż bataty zmiękną (około 25 minut, chociaż warto sprawdzić je widelcem już po 20 minutach; nie wymaga mieszania).
Odlewamy z garnka pół szklanki zupy i rozprowadzamy w niej dokładnie masło orzechowe i przecier pomidorowy (tym razem taki zabieg rzeczywiście ułatwia życie). Mieszankę wlewamy do zupy. Miksujemy blenderem ręcznym, zupa nie musi być idealnie gładka. Zupę możemy podać od razu – ozdabiamy ją zieleniną, orzeszkami, chili i kroplami sosu sojowego lub śmietanki. Ale najlepsza jest na następny dzień, kiedy smaki się przenikną.

Przepis i zdjęcie: Katarzyna Czekajło-Zajkowska, blendablender.blogspot.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: