Zupa nic - KUKBUK
zupa nic kukbuk

Zupa nic

4 porcje

Niby nic, ale na deser idealna!

Żółtka ucieramy ze szklanką cukru. Mleko podgrzewamy, wlewając masę z żółtek i ciągle mieszając. Pilnujemy, żeby się nie zagotowało. Gorące przelewamy przez sitko do wazy lub drugiego garnka, dodajemy szczyptę cynamonu lub wanilię i zostawiamy do ostudzenia.

Białka ubijamy na pianę z sześcioma łyżkami cukru, dodajemy drugą szczyptę cynamonu i mieszamy. Układamy na papierze do pieczenia małe porcje piany, wstawiamy do rozgrzanego do 180 piekarnika na 10 minut, żeby wyschły. Podając zupę na stół, możemy wrzucić beziki do wazy, lub podać osobno. Lucyna Ćwierciakiewiczowa poleca ugotować osobno ryż z cukrem i cynamonem, ostudzić i podać do zupy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: