Zupa miso z warzywami - KUKBUK
zupa_miso_z_warzywami kukbuk

Zupa miso z warzywami

4 porcje

Szybka zupa pełna warzyw i umami. Dodajcie do niej paski omletu, a stanie się bardziej treściwa.

Gotujemy 1 l wody, wyłączamy gaz i rozpuszczamy w wodzie pastę miso. Jeśli mamy czas, możemy uprzednio przygotować wywar warzywny, ale nie jest to konieczne. Doprawiamy zupę sosem sojowym i olejem sezamowym.
Ubijamy jajka z łyżeczką octu ryżowego, sosu sojowego i szczyptą cukru. Wylewamy bardzo cienką warstwę masy na rozgrzane masło, smażymy omlety z jednej strony, aż do wykorzystania całej masy jajecznej. Układamy na sobie usmażone omlety, po czym rolujemy i tniemy w poprzek na cienkie plastry.
Marchew i selera naciowego myjemy, obieramy, kroimy w julienne (tzw. zapałkę). Dymkę siekamy w ukośne plastry, a listki kolendry oddzielamy od łodyg. Tofu kroimy w kostkę. Liście sałaty rzymskiej rwiemy na kawałki wielkości kęsa.
Do miski nakładamy wszystkie przygotowane uprzednio dodatki, zalewamy ciepłym wywarem z pasty miso, polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego i sosu sojowego. Posypujemy świeżymi ziołami.

Pozostałe przepisy Akademii Kulinarnej Whirpool:

Zupa rybna z grzybami

Jajka w koszulce ze szpinakiem, pieczarkami i kolorowymi pomidorami

Crostini z wiejskiego chleba ze smażonymi leśnymi grzybami

Sałatka nicejska

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: