Zupa melonowa ze śmietanką kawową - KUKBUK
zupa melonowa kukbuk

Zupa melonowa ze śmietanką kawową

4 porcje

Melon to znakomity, słodki w smaku owoc. Zobacz przepis od Club des Chefs i przygotuj z niego fantastyczną zupę z dodatkiem kawowej.

Melona i wodę miksujemy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Mleko wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy ziarna kawy; odstawiamy na 30 minut. Następnie przecedzamy, aby usunąć ziarna, przelewamy mleko z powrotem do rondelka i ponownie stawiamy na ogniu. Dodajemy namoczoną żelatynę, cukier i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Przelewamy do miski, dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Aby przygotować syrop, podgrzewamy wodę z cukrem, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy gałązki rozmarynu i odstawiamy na 1 godzinę. Przelewamy przez sito, aby usunąć rozmaryn.

Przed podaniem nalewamy chłodnik do miseczek, dodajemy po łyżce śmietanki kawowej, posypujemy kawą mieloną i dekorujemy odrobiną syropu rozmarynowego, kawałkami podsmażonego melona, kwiatami jadalnymi oraz liśćmi musztardowca.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: