Zupa maślakowa - KUKBUK

Zupa maślakowa

2 porcje

Zupa kojąca nerwy nawet w najgorszą niepogodę.

Zaczynamy od zrobienia wywaru. Obrane warzywa z liściem zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziarna pieprzu. Zagotowujemy. Zwykle dodaje jeszcze łodygę z selera, bo niezwykle pachnie. Rozważnie tylko z ilością, bo jest esencjonalna i goryczkowata. Skrzydło wędzone lub żeberka podpiekamy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Zapach zupy będzie zdecydowanie piękniejszy na takich kościach. Wrzucamy do warzyw wraz z suszonymi grzybami i cebulą w łusce opaloną na ciemny brąz nad palnikiem. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wykładamy 1/3 maślaków pokrojonych w grube paski. Maślaki puszczają sok, który koniecznie zostaje z nami. Zlewamy je przez sito do gotującego się wywaru. Ponownie mocno rozgrzewamy patelnię i wrzucamy te same grzyby z sitka. Dodajemy cienkie plasterki czosnku i jeśli ponownie jest na patelni płyn z grzybów, korzystamy z sita. Ostatnie smażenie przyrumienia nasze grzyby. Tutaj można dodać szczyptę cukru. Identycznie postępujemy z pozostałą porcją grzybów, nie zapominając na koniec o podgrzybkach. To grzyb o innym aromacie niż maślak. Jeden z bardziej aromatycznych grzybów. Przekładamy grzyby do garnka i zalewamy wywarem. Połowę warzyw – marchewkę, seler i pietruszkę –  ścieramy na dużych oczkach i dodajemy do zupy. Gałązkę kopru zanurzamy na jakiś czas, dla aromatu. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Lubię zupy wystudzić lekko i ponownie podgrzać. Wszystkie smaki wówczas dojrzewają. Zabielamy śmietaną z łyżką mąki. Prawie nigdy tego nie robię, ale tutaj potrzebuję lekkiej kremowości, tak potrzebnej śliskim grzybom. Koniecznie podajemy ze świeżo mielonym pieprzem i siekaną natką, można dosiekać do niej odrobinę czosnku i dodać do gorącej zupy na talerzu. Idealny dodatek to kostki kaszy gryczanej. Posklejana jajkiem kasza z cebulką, dość intensywnie doprawiona, ląduje na blaszce na 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Wystarczy wystudzoną pokroić na kawałki i zalać gorącą zupą maślakową.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: