Zupa krem z warzyw korzeniowych z jabłkiem - KUKBUK
zupa krem warzywa korzeniowe kukbuk

Zupa krem z warzyw korzeniowych z jabłkiem

4 porcje

Zupa z zimowych warzyw z dodatkiem jabłka i sera pleśniowego świetnie rozgrzewa nie tylko w chłodne popołudnia.

3 pietruszki i seler obieramy, wraz z selerem naciowym kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do wrzącego bulionu. Kiedy będą miękkie, dodajemy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone lub starte na tarce jabłka i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokruszony ser, a kiedy się rozpuści, miksujemy całość na gładki krem. Podajemy z prażonymi pokruszonymi orzechami, drobno postrzępionym jarmużem, kawałkiem świeżego jabłka i pokruszonym serem. Dekorujemy pozostałą pietruszką pokrojoną w julienne (długie i wąskie słupki).

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta

http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: