Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki - KUKBUK
zupa krem pieczone pomidory kukbuk

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

4 porcje

Zupa krem z pieczonych pomidorów i papryki

Myjemy pomidory i paprykę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy całą główkę czosnku. Wszystko delikatnie solimy, dodajemy liski świeżego tymianku i skrapiamy olejem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Paprykę obieramy i usuwamy jej gniazda nasienne. Cebulę kroimy i szklimy na małej ilości oleju. Przekładamy razem z pomidorami i papryką do garnka. Dodajemy bulion, papryczki, 3 ząbki upieczonego czosnku oraz przyprawy. Miksujemy i gotujemy. By osiągnąć konsystencję kremu, przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamiast typowych grzanek podajemy z płatkami kokosowymi.

zupa krem pieczone pomidory kukbuk
© KUKBUK 2017